Mathieu van der Poel en Lotte Kopecky grote favorieten in Dwars Door Het Hageland nu zaterdag

Ronde van het Hageland

Op de onverharde stroken, kasseien en hellingen tussen Aarschot en Diest starten Mathieu van der Poel en Lotte Kopecky als topfavoriet op zaterdag 10 juni tijdens Dwars Door Het Hageland. Dat is de zevende manche van de Lotto Cycling Cup, een regelmatigheidscriterium met tien karaktervolle eendagskoersen uit de UCI Europe Tour in België en Nederland.

Duracell Dwars Door Het Hageland heeft al sinds begin deze eeuw een plaats op de wielerkalender. “Nadat het in 2016 een grondige facelift kreeg, ontwikkelde de wedstrijd zich tot een van de aantrekkelijkste eendagswedstrijden op Belgische bodem. Geïnspireerd door de Strade Bianche werd er, met succes, gekozen voor een parcours over onverharde wegen. Voormalig Ronde van Vlaanderen- en Parijs-Roubaix-winnaar Niki Terpstra schreef de eerste editie van de Ronde van het Hageland new style op zijn naam, een jaar later trad Mathieu van der Poel in zijn voetsporen”, luidt het bij de initiatiefnemers.

Diezelfde van der Poel doet zaterdag een gooi naar een tweede triomf in het Hageland. Het wordt zijn eerste wedstrijd sinds zijn zege in Parijs-Roubaix op 9 april.

Met Rasmus Tiller (Uno-X) – de Noor was de beste in 2021 – komt er naast van der Poel nog een tweede ex-winnaar aan de start in Aarschot. Zijn land- en ploeggenoot Alexander Kristoff kan zich zaterdag voor het eerst op de erelijst zetten.

Andere renners om in het oog te houden zijn onder andere Yves Lampaert (Soudal-Quick Step), Florian Vermeersch (Lotto Dstny), Frederik Frison (Lotto Dstny), Sep Vanmarcke (Israel-Premier Tech), Taco van der Hoorn (Intermarché-Circus-Wanty) en Hugo Hofstetter (Arkea-Samsic).

De vrouwen zijn zaterdag aan hun derde editie van Elmos Dwars Door Het Hageland toe. Wie wordt de opvolgster van Chantal van den Broek-Blaak (2021) en Ilaria Sanguinetti (2022)?

Lotte Kopecky (SD Worx) is alvast de topfavoriete. De winnares van de Ronde van Vlaanderen wordt binnen haar team bijgestaan door, onder andere, topsprintster Lorena Wiebes.

Stevige concurrentie mag Kopecky verwachten van de Canadese Alison Jackson (EF Education), de winnares van Parijs-Roubaix. Ook de Italiaanse ex-wereldkampioene Marta Bastianelli (UAE Team ADQ), de Britse winnares van de Classic Brugge-De Panne Pfeiffer Georgi (DSM) en haar Amerikaanse ploeggenote Megan Jastrab, die tweede werd in Gent-Wevelgem, zijn zonder twijfel kanshebsters.

Het startschot voor de vrouwen wordt zaterdag gegeven om 10.45 uur op de Grote Markt in Aarschot, de mannen beginnen eraan om 13 uur.

De finish ligt op de Citadel van Diest en wordt rond 14 uur verwacht voor de vrouwen en rond 17.15 uur voor de mannen.

De wedstrijd voor de vrouwen is 122,3 kilometer lang, met 36 kilometer aan onverharde zones en met drie passages over de klim naar de Citadel van Diest. De mannen koersen 177 kilometer, met 41 kilometer onverharde wegen en vier passages over de kasseien van de citadel.

Lees meer over