Plannen voor restauratie oud-gemeentehuis in Houwaart worden duidelijker , gemeente zoekt naar meer subsidies

gemeentehuis houwaart

De gemeente Tielt-Winge zoekt naar meer subsidiemogelijkheden om de ontwerpplannen voor het oud gemeentehuis in de Tielt-Wingse deelgemeente Houwaart te kunnen finaliseren. Eerder was er al een collegebeslissing, op 28 november 2023, waarbij de renovatieplannen werden goedgekeurd. De buitengevel zal in een nieuw jasje worden gestoken maar de bedoeling is wel dat het karakter van het oude gebouw behouden blijft.

"Om een mooi geheel te creëren, zal de gevel van de achterliggende vroegere jongensschool van een laagje kalei voorzien worden. De nieuwe toegang tot de IBO, via de Haldertstraat, vormt hierbij de verbinding tussen de twee gebouwen. Het hoofdgebouw is voorzien voor kinderopvang IBO Sjoko-Tof, twee achterliggende lokalen zijn bestemd voor de jeugdbeweging (nvdr.: dat zijn de lokale scouts)”, luidt het. 

Om de  brandveiligheid te garanderen zal het dak van de vroegere jongensschool doorgetrokken worden tot tegen het hoofdgebouw. “Op die manier wordt een extra vluchtweg gecreëerd worden vanaf de verdieping in het hoofdgebouw.”

Er wordt ook geïnvesteerd in de nodige energiebesparende maatregelen, zo luidt het bij de initiatiefnemers. “Zo zal het buitenschrijnwerk volledig vervangen worden, het dak wordt vernieuwd en de gevels van het deel IBO wordt, van binnen uit, met isolatie voorzien. Ook de technieken zullen onder handen genomen worden.”

Het bestuur werkt intussen aan de financiering van het project en hoopt op  Leader-subsidies, goed voor 55.000 euro, het dossier werd intussen ingediend. Eerder werd al bekend dat het gaat om een investering van 900.000 euro in totaal.

Daarnaast onderzoeken de initiatiefnemers ook andere mogelijkheden tot subsidies ,energiezuinige renovaties, en anderzijds en subsidies voor het onderdeel buitenschoolse kinderopvang via Vlabinvest.

Kortom, wordt nog vervolgd.