Ook in Tielt-Winge gaat straatverlichting 's nachts uit

Tielt-Winge

Ook in Tielt-Winge gaat  de straatverlichting uit van 23 uur ‘s avonds tot 5 uur ’s ochtends. Op voorstel van burgemeester Rudi Beeken (Open Vld) besloot het college van burgemeester en schepenen al enkele weken geleden aan Fluvius te vragen om deze maatregel in te voeren op weekdagen, in de nacht van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag blijft de straatverlichting aan.

Volgens Beeken gaat het niet om een “platte besparingsmaatregel in het kader van de energiecrisis”, ook al geeft hij toe dat de maatregel ook het gemeentelijke budget voor de openbare verlichting met meer dan een derde zal verminderen.

"In geval van nood zal aan Fluvius wel kunnen gevraagd worden om bepaalde nachten niet te doven en sowieso zal er niet gedoofd worden op vrijdag- en zaterdagnachten.".

Niet meer criminaliteit

De burgemeester benadrukt dat de maatregel niet zal leiden tot meer criminaliteit in de regio. “Uit de ervaring van andere lokale besturen, waar dergelijke maatregel al eerder werd genomen, blijkt dat het doven van de verlichting geen invloed heeft op de criminaliteit. Het is wel zo dat de inbrekers minder goed gaan zien tijdens hun activiteiten en dus zaklampen moeten gebruiken, dat verhoogt de pakkans.”

Volgens Beeken zal ook de globale prijs van het verbruik naar beneden gaan voor de gemeente en dat vindt hij dan weer “een goede zaak voor uw portemonnee.”

De burgervader benadrukt ook dat de maatregel zorgt voor een grotere CO2-reductie, “hetgeen goed is voor het behalen van de doelstellingen van het klimaatplan.”

Wanneer de maatregel precies aanvangt en hoe lang die aangehouden wordt staat nog niet vast.

In afwachting daarvan maakte Tielt-Winge wel al werk van de snelle uitrol van de nieuwe energiezuinige leds-verlichting. Klik hier om daarover de meest recente stand van zaken te vinden.

Lees meer over