Meensel-Kiezegem neemt woensdag afscheid van horlogemaker Marcel: "Leefde alsof hij eeuwig leven had"

marcel

Woensdag wordt afscheid genomen van Marcel Van Goidsenhoven (88). In Meensel-Kiezegem (Tielt-Winge) was hij gekend als gepassioneerd horlogemaker. “Werken was papa zijn levensmotto. Hij leefde altijd alsof er voor hem een uitzondering ging gemaakt worden, alsof hij het eeuwige leven had”, zegt dochter Carina .

Marcel werd in Meensel-Kiezegem geboren op 12 november 1935 en overleed daar thuis op 16 november.

“De zaterdag ervoor groef hij nog winterbedden voor zijn groenten.  We zeiden nog tegen hem, uw groenten zullen ook wel zonder kunnen maar dat werkte niet bij hem, als het in zijn hoofd zat, moest het ook gebeuren. Wat je vandaag kan doen, moet je niet uitstellen tot morgen was zijn levensmotto.”

Tot einde belofte aan broer gehouden

Marcel begon als uurwerkmaker na de dood van zijn broer Prosper in 1960. Die was in 1952 begonnen als uurwerkmaker. “Papa beloofde aan zijn broer dat hij zijn werk zou verderzetten en tot zijn laatste dag hield hij zich aan die belofte. Hij maakte ook antieke klokken en wanneer er mensen de winkel binnen kwamen nam hij ze vaak mee naar zijn werkplaats. Zet u maar even, zei hij dan. Ik groeide op in de winkel en jaren later hielp ik ook mee. Mijn vader was een echte stielman, een harde werker en trots op zijn levenswerk. Hij droomde ervan om de zaak uit te breiden met optiek en hij was ervan overtuigd dat ik zijn opvolger ging worden. Ik behaalde een diploma als opticien en later nog eentje als goudsmid. Twaalf jaar heb ik een optiekzaak gehad naast de winkel van papa maar op een gegeven moment wilde ik er meer zijn voor mijn kinderen.”

Lees verder onder de foto

marcel
Tot op het einde hield Marcel zich aan de belofte die hij maakte aan zijn broer

Hof was zijn paradijs

Marcel heeft twee kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen. “Hij zag ze allemaal even graag maar een knuffelaar was hij niet. Hij stond met zijn twee voeten op de grond. Ik heb enorm veel van hem geleerd en daar ben ik heel blij om.”

Ook zijn buren Octaaf en Thea Swinkels gaan Marcel  hard missen.

“Hij kwam regelmatig trots met zelfgekweekte groenten aan de deur, of als we samen een wandeling maakte in het dorp, kon hij geweldig veel vertellen. Hij kende ook iedereen en alles. We hebben vaak filosofische gesprekken gehad en ook al waren we het niet altijd eens, het waren fijne gesprekken. Zijn hof was zijn paradijs, daar kon hij elke dag in bezig zijn. Hij zorgde ervoor dat alles netjes bleef en was soms ook lastig als ik mijn tuin liet begaan. ,Tot op het einde was hij nog het gras aan het afdoen of zijn rozen aan het snoeien. Het moest perfect zijn”, besluit Octaaf.

Van Marcel wordt afscheid genomen op woensdag 22 november in de aula van het uitvaartcentrum Reweghs-Pipeleers in de Rillaarseweg 103 in Tielt-Winge om 11 uur.

Wij wensen familie, vrienden en kennissen veel sterkte.

Tekst: Laurien Holsbeeks

marcel

Lees meer over