Gino zag chalet in vlammen opgaan, buurvrouw Lariza bood hem onderdak

brand

Zaterdagavond 2 december brandde het chalet in de Wijngaardstraat op de Kaaskorf van Girolamo Vendemmia (74), ‘Gino’ voor de vrienden, in Tielt-Winge volledig uit. Hij vond onderdak bij zijn buurvrouw Lariza Maritz (36) die het verhaal vertelt van die gruwelijke avond.Gino zelf is nog te hard aangedaan van de feiten om het relaas te brengen. 

In een mum van tijd verloor de man alles, de toegesnelde brandweerlui konden zijn woning niet meer redden van de vlammen. Gelukkig kon hij zichzelf en zijn twee honden, een Amerikaanse Stafford en een Jack Russel, in veiligheid brengen. Hij vond tijdelijk onderdak bij zijn buurvrouw Lariza en haar gezin.

“Hij was die avond tv aan het kijken en zijn stoof was aan het smeulen, zijn hondjes lagen zoals altijd naast hem. Opeens ging het licht uit en merkte hij een vreemde geur op. Op de tast, het was al rond tien uur en dus donker buiten, ging hij naar boven en daar zag hij dat de slaapkamer vol rook hing”, vertelt de buurvrouw die al acht jaar naast de getroffen Gino woont.

Lees verder onder de foto 

brand tielt-winge
De brand was overweldigend

Brand was overweldigend

“Hij kwam naar ons toe en toen mijn man, Raf, en hij terugkeerden naar de woning, sloegen de vlammen al door het dak en het vensterraam. De brand was overweldigend en vernietigend. Zelfs zijn autosleutels was hij kwijt, want die lagen binnen. Gelukkig waren de honden hem trouw naar buiten gevolgd. De volgende nachten kon hij bij ons logeren, samen met zijn honden. Daarna was er iemand, familie van wie hij de wei voor zijn paard huurt, die een leegstaand huis wist staan. Jammer genoeg waren de honden er niet welkom.”

Omdat hij zijn honden, die ook getraumatiseerd zijn door het gebeuren, niet kon meenemen zag hij dat alternatief niet zitten maar uiteindelijk begrepen de eigenaars van de woning hoe belangrijk de dieren voor hem zijn en mochten ze toch mee.

Ze gaan  dit weekend het huis klaarmaken voor hem, zodat hij zich daar kan installeren met zijn honden. Hij mag er blijven tot zijn woning hersteld is.Gelukkig doet de verzekering wel wat ze moet doen. Het expertisekantoor kwam de dag erna om alle schade op te meten. Het zou waarschijnlijk te wijten zijn aan een kortsluiting van de kabels in zijn slaapkamer. Gelukkig zijn er veel buren en vrienden die hem willen helpen”, besluit Lariza.

Tekst: Laurien Holsbeeks/Dirk Desmet