Eddy Merckx krijgt eresaluut in de vorm van muurschildering in zijn geboortedorp

Eddy Merckx

Niemand minder dan Eddy Merckx kreeg in zijn geboortedorp Meensel-Kiezegem, een deelgemeente van Tielt-Winge, een muurschildering als eresaluut aan de Kannibaal. De gewezen toprenner was er meer dan blij mee. Er komen in de regio nog drie andere muurschilderingen en ook elders in de provincie komen er dergelijke initiatieven, dat in Meensel is het eerste in de reeks.

De muurschildering werd aangebracht op de gevel van café ’t Klein Verlet, naast het monument van Merckx dat al langer in Kiezegem staat. Het gaat om een initiatief van de provincie die wielrenners wil eren met een graffitikunstwerk.

“Eddy Merckx blijft na al die jaren enorm populair. Het valt ons op dat er fans van over de hele wereld naar zijn geboortedorp komen. Zo kwamen er recent nog fans uit Mexico langs”, vertelt uitbaatster van het café Elke Van Edom. 

De kunstenaars van het collectief Treepack uit Leuven zorgden voor de mooie muurschildering, elders in de regio brachten ze ook al meerdere kunstwerken aan. 

Naast het werk in Meensel-Kiezegem komen er ook nog werken in Korbeek-Dijle, Diest en Holsbeek maar ook op andere plaatsen in de provincie. Die kaderen allemaal in het project Jong Koersgeweld dat gerealiseerd wordt met de steun van Toerisme Vlaanderen.

merckx
Eerder werd al een standbeeld ingehuldigd

"Het is heel schoon"

Merckx zelf was er meer dan blij mee maar blijft bescheiden. “Het is een hele eer voor mij om dit te mogen beleven in mijn geboortedorp. Dat wil toch zeggen dat ik iets betekend heb. Na zoveel jaren denken mensen nog aan mij en dat is fijn, het is heel schoon. Wie weet inspireert dit werk jonge fietsers en kunnen die hun talent ontdekken en verder laten groeien op de vele Vlaams-Brabantse cycling routes.

merckx
Eddy MErckx
Eddy Merckx
Merckx
"Wie weet inspireert dit werk jonge fietsers en kunnen die hun talent ontdekken "

Lees meer over