76 Abarth wagens kleuren Betekom, maar wat in godsnaam is een Abarth?

76 Abart wagens verzamelden in Betekom

Op zondag 29 mei trokken maar liefst 76 Abarth wagens, een voertuig gestoeid op de 500 reeks van Fiat, door het Hageland. Tegen de avond verzamelden ze in Betekom, deelgemeente van Begijnendijk. Organisator Nick Geens(42) uit Tielt-Winge was na afloop alvast een blij man. Aan de eerste editie namen een 40-tal wagens deel, nu waren het er dus bijna dubbel zoveel.  

Wanneer we Nick ontmoeten op een dag met felle regen, troont hij ons trots mee naar zijn garage. Zijn eigen wagens, hij heeft er 2, staan binnen want Nick koestert ze met veel passie. Aan de ene kant staat een Alfa Romeo die hij al 22 jaar in zijn bezit heeft, aan de andere kant een Abarth 595. “Stichter van het merk, Carlo Abarth, gebruikte de wagen om er rally’s mee te rijden. Hij vertrok van de carrosserie van een Fiat 500 maar gaf de wagen een eigen identiteit. Je kan er heel veel aan personaliseren wanneer je er eentje bestelt. Zelfs de kleur van de remklauwen kan je kiezen. De passie voor wagens werd er bij mij van kleins af ingelepeld, mijn vader was racepiloot en de eerste tien jaar van mijn leven bracht ik heel wat weekends door in een caravan langs het circuit in Zolder. Als vijfjarige wist ik al heel veel over auto’s (lacht). Zelf droom ik best ook nog wel van een carrière als piloot, voorlopig bleef het bij enkele keren deelnemen aan de zogenaamde Trackdays waar je met je auto over het circuit kan scheuren.”

Lees verder onder de foto. 

Abarth
Nick droomt van een loopbaan als racepiloot met zijn auto.
Nick
Vanuit zijn passie organiseerde Nick een tour door het Hageland.

Heuse roadtrip organiseren

Zijn liefde voor de wagen zette Nick er toe aan om een heuse roadtrip te organiseren die in Aartselaar vertrok voor een rit van 110 km. “Ik heb het concept zelf ontwerpen, maakte ook een roadmap en zorgde voor een leuke tussenstop in Keerbergen aan de molen. De jongste molenaar van ons land, hij is er maar 22, ontving er de deelnemers. Hopelijk zijn er volgend jaar ook wat oldtimers die deelnemen aan het event, dat was nu nog niet zo.”

Tegen de avond kwamen de deelnemers, één voor één, aan bij Resto Karfoer in Betekom, niet toevallig daar want uit de gevel van de zaak steekt het achterste van een kever, veel meer auto- related wordt het niet.

De gemeente zette de straat af, DJ OH-G, hij zorgde al eens voor een feestje op Tomorrowland, mocht het geheel muzikaal opfleuren, en ook burgemeester Bert Ceulemans (SAMEN) was van de partij. “Ik zag er best veel gepassioneerde eigenaars. Het is fijn om zien dat er ook privé initiatieven worden genomen, dat kunnen we alleen maar toejuichen, het sociale leven weer op gang trekken na corona is niet altijd evident. Het brengt in elk geval leven in de brouwerij en dat is fijn.”

Lees meer over