Hij is 84 maar René blijft voetbalwedstrijden fluiten: "Match van Rode Duivels doet pijn"

Aarschot

Bij voetbalclub KVC Langdorp werd afgelopen weekend de 84-jarige René Brems gehuldigd. Hij is al 60 jaar verbonden aan de club en fluit al 50 jaar wedstrijden als scheidsrechter. “Wat een slechte wedstrijd van de Rode Duivels was dit, vroeger wilden spelers vooral goals maken, dit doet pijn”,  is het eerste wat hij zegt nadat we hem bellen even na de wedstrijd van de duivels tegen Marokko op het WK.

Zaterdag 26 november floot René opnieuw een wedstrijd op veld van KVC Langdorp, dat doet hij intussen al 50 jaar en hij denkt nog lang niet aan stoppen. “Het gaat om wedstrijden die op kleinere velden gespeeld worden maar ik doe het nog altijd met heel veel plezier. Ik heb gelukkig een goede conditie, ook al doe ik daar niet zoveel voor.”

René is al aangesloten bij de club sinds 1962 en was er ook 10 jaar secretaris. “Ik was ooit ook speler, ook al begon ik op veel te late leeftijd. Ik speelde toen op een weide en mijn vader wilde niet dat ik ging voetballen, hij had angst dat mijn been zou worden over gestampt. Toen ik 22 werd vond ik me oud genoeg om het toch te doen. Toen ik in het bestuur stapte, bleven we regelmatig eens plakken, de 2 waren moeilijk te combineren Ik was ook wel een plakker”, lacht René die het voetbal in al die jaren fel zag evolueren.

Het was ooit beter 

“We eindigden acht keer bij de vier eersten, nu spelen we 4de provinciale. Er is veel veranderd in het voetbal. Tot vandaag heb ik er geen spijt van dat ik er nooit mijn beroep van maakte. “

In al die jaren maakte hij heel wat mee en zijn diploma als scheidsrechter haalde hij zonder enig probleem. “De cursus heb ik niet gevolgd maar ik slaagde wel met 96%. Ik ben er eigenlijk in getuimeld toen ik op café een discussie had met mensen van de Belgische bond. Toen bleek dat ik gelijk had vroegen ze of ik geen scheidsrechter wilde worden. Ik heb zoveel mooie momenten meegemaakt. Op een bepaald moment was er een wedstrijd tussen 2 ploegen waarbij een speler de bal terugspeelde naar zijn keeper, die stond te praten met een vrouw en zag de bal niet komen. De goal werd afgekeurd door mij wnt een voordeel kan je niet omzetten in een nadeel, hij had de bal niet aangeraakt. Sommigen vonden mijn beslissing onterecht maar ik kreeg gelijk. “

René denkt alvast nog niet aan stoppen. “Zolang ik kan, blijf ik fluiten.”

Lees meer over