Zoutleeuw krijgt bezoekerscentrum in historisch stadhuis

26 oktober 2022 | 08u34 | Gepost door rik.poulman@te…
bezoekerscentrum

Met dank aan het Europese project LEADER en bijkomende subsidies uit Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant wordt een bezoekerscentrum uitgebouwd in het historisch stadhuis van Zoutleeuw.

Met het project “Getestreek, mens en landschap” realiseert het stadsbestuur één permanent luik van het toekomstige bezoekerscentrum dat als doel krijgt het landschapsverhaal van dit stukje Haspengouw meer tot leven te brengen. Daarnaast wil men de vele kleinschalige elementen(van vroeger tot nu) in een heldere storytelling met hedendaagse narratieve technieken aan elkaar binden, zowel binnen het bezoekerscentrum als naar buiten, naar interessante locaties op terrein. “Diverse bestaande recreatieve producten worden in het bezoekerscentrum op één plek in één verhaal aan elkaar geregen. Zo wordt het belevingsgehalte en de identiteit van de streek versterkt. Het wordt een uitvalsbasis voor ieder die de streek wil verkennen, een belangrijke en noodzakelijke voorwaarde om toeristische groei te bevorderen”, aldus schepen Carl Kempeneers.

Bewoners en lokale scholen kunnen er actief kennis maken met de landschapsverhalen. Ze kunnen er als “ambassadeurs” met hun gasten naartoe gaan om hun leefomgeving in een ruimer verhaal te kaderen. Het bezoekerscentrum wordt ook de ideale uitvalsbasis voor allerlei initiatieven in de streek. De heldere verhaallijnen en de doorverwijsfunctie inspireren lokale actoren en ondernemers om hun aanbod en producten hierop af te stemmen.

Het ligt in de bedoeling om dit project tegen de zomer van 2024 te realiseren. De totale toelage hiervoor bedraagt € 75.000.

Lees meer over