Werken op N3 richting Sint-Truiden gaan uiteindelijk toch door

Op de N3 worden de fietspaden heraangelegd

De geplande werken op de N3, die normaal gezien gepland waren op 3 juni, moesten worden uitgesteld omdat beide burgemeesters niet akkoord waren met het verloop. 

Agentschap Wegen en Verkeer gaf op zijn website een update over de werken. “Er werd een nieuwe datum geprikt, namelijk 10 juni. De uitvoeringstermijn verandert op zich niet, want de werken zullen twee weken duren. Enkel de omleidingen veranderen. De oorspronkelijke planning was om alle werken in een fase te doen en het autoverkeer via de gewestwegen (de Landenstraat en de (Naamse) Steenweg) om te leiden. Nu is beslist om het op niveau brengen van de putdeksels en het frezen van de betonverharding in twee fasen te doen. Het verkeer zal worden omgeleid via het lokale wegennet. Er is nog geen definitieve beslissing over de omleiding. Zodra ze bekend zijn, zullen we ze op deze pagina bekendmaken", klinkt het bij AWV. 

Burgemeester Guy Dumst (CD&V) van Zoutleeuw bevestigt het bericht. “Het akkoord dat we nu gaan afkloppen is veel beter. Zo hebben we ervoor gezorgd dat de omleidingen enkel op het grondgebied van Zoutleeuw zullen zijn. Dit geeft minder stress bij de bestuurders, omdat de omleiding minder lang is. Ook hebben we een aantal afspraken met de politie gemaakt in verband met controle op zwaar vervoer. Een derde afspraak is dat ’s avonds de N3 terug zal worden opengezet, zodat het verkeer ’s nachts niet storend is voor de bewoners. Het leggen van het asfalt zal gebundeld worden, waardoor we de grootste hinder beperken tot 2 dagen. De duur van de werken blijft twee weken, maar doordat we het in verschillende fases doen, zal dit voordeliger zijn voor de weggebruikers. We staan wel degelijk achter het project maar willen enkel dat dit op een correcte manier wordt behandeld. De plannen van de omleidingen moeten nog gecontroleerd worden door de politie en dan zal er later vandaag of morgen een algemene communicatie worden uitgestuurd.” 

Ook burgemeester Gino Debroux (L’anders) van Landen reageert. 

“Wij staan wel degelijk achter het project, het is enorm belangrijk dat de fietspaden veiliger zijn. Maar toen we vorige vrijdag vernamen dat er werken zouden gebeuren en dat de omleidingen over Landen zouden gaan, was ik wel verbaasd. Noch ik noch mijn diensten werden geen enkele keer door het AWV gecontacteerd. Bovendien zijn onze straten niet afgesteld op omleiding verkeer. Daarom wilde ik dus heel het plaatje herbekijken. Als er zoiets wordt voorgesteld en dit impact heeft op de inwoners van Landen, dan moet dit in samenspraak gaan met de stad.” 

Lees meer over