Rhino-virus uitgebroken in manege, twee dieren zijn overleden

paard

In manege het Provahof is het rhinovirus uitgebroken. De paarden werden in quarantaine gezet en de manege is tijdelijk gesloten. Paardensport Vlaanderen raadt aan uiterst waakzaam te zijn.

“Jaarlijks zijn er wereldwijd uitbraken van Rhinopneumonie”, zegt de federatie. “Het is echter mogelijk om het aantal en de uitgebreidheid van die uitbraken te verminderen door vaccinatie. Dat houdt in een basisvaccinatie vanaf een leeftijd van 5-6 maanden. Geen enkel vaccin biedt 100 % bescherming te geven tegen de neurologische vorm van Rhinopneumonie en uitbraken komen zowel voor in niet-gevaccineerde groepen als in wel-gevaccineerde groepen. Wereldwijd worden ernstige uitbraken voornamelijk gezien in groepen paarden waar niet gevaccineerd werd. Gevaccineerde paarden scheiden bij een infectie echter wel minder virus uit en dat verlaagt de kans op verspreiding.”

Om verspreiding tegen te gaan is het aangewezen om geen contact te hebben met paarden, niet aaien, niet voederen… Ook honden moeten best aan de leiband houden in de omgeving van paarden. Alle activiteiten van Paardensport Vlaanderen, KBRSF, LEWB en LRV gaan door tenzij de organisator vanuit zijn eigen perspectief beslist om niet te organiseren.

Lees meer over