Louiske zet vijfling op de wereld in Dormaal

Lammeren
Ivan Lammens uit Dormaal heeft enkele slapeloze nacht achter de rug. “Mijn Louiske heeft vijf lammetjes op de wereld gezet”, lacht hij bescheiden, “en die hebben mij wel een tijd uit mijn slaap gehouden.” Ivan hielp niet alleen bij de bevalling, ook achteraf was zijn assistentie nodig, want vijf kindjes grootbrengen, daar slaagt de strafste schapenmoeder niet alleen in.

Het leven heeft soms eigenaardige wendingen. Voor Ivan is dat niet anders. Hij kreeg een opleiding als priester en ging dertig jaar als priester-arbeider aan de slag. Na zijn pensionering bleef hij een tijd actief als parochieverantwoordelijke in Landen.

Enkele jaren geleden nam hij opnieuw zijn intrek in de ouderlijke boerderij in Dormaal om er zijn bejaarde vader te assisteren bij het werk op de boerderij. “Zorgen voor de beesten is een hobby die een beetje uit de hand is gelopen”, glimlacht hij. “Ik ben hier begonnen met vijf zoogkoeien. Het zijn er intussen een twintigtal geworden. En schapen, die hebben niet meer zoveel geheimen voor mij.”

Wanneer de dieren gaan bevallen, komt hij telkens om de paar uren een kijkje nemen en wanneer het zover is steekt hij een handje toe om de kleintjes mee op de wereld te zetten. “Het is de vierde keer dat zij ging werpen”, vertelt Ivan. “De eerste twee keren waren het er telkens twee, vorig jaar had zij er drie. Ik had wel opgemerkt dat zij nogal dit was en verwachtte mij opnieuw aan een drieling. Toen er effectief geboren waren controleerde ik de baarmoeder. Een voorzorgsmaatregel die ik altijd neem, want er kan altijd een doodgeboren lam achterblijven. Tot mijn grote verwondering voelde ik nog verscheidene pootjes. En effectief, weinig later stonden ze alle vijf vrolijk rond te huppelen.”

Voor Ivan zat het werk er nog lang niet op. “Alleen kan de moeder zo’n groot aantal niet in leven houden. Je moet dus assisteren bij het voederen en ervoor zorgen dat ze allemaal evenveel melk binnen krijgen om aan te sterken. Ik breng ze ook groot onder een infraroodlamp, want ze hebben voldoende warmte nodig.”

Dit opbeurend verhaal is nog niet ten einde. Twee andere ooien wierpen ieder ook vier lammetjes en een van de koeien zette twee kalfjes op de wereld. “En zeggen dat Louiske hier is toegekomen als vondeling”, vertelt Ivan nog. “Iemand op wandel met zijn hond kwam louiske tegen en heeft haar naar hier gebracht. Ik denk wel dat ze het naar haar zin heeft.”

Lees meer over