2500 km te voet naar Compostela ten voordele van dagopvangcentrum voor kinderen met autisme

6 juli 2022 | 21u43 | Gepost door rik.poulman@te…
Herman_1

Herman Vanmunster is een van de oprichters van het Passhuis in Halle-Booienhoven, een dagopvangcentrum voor kinderen met autisme (autismespectrumstoornis). Het zorgcentrum wordt betoelaagd, maar zoals overal in deze sector volstaat die subsidie niet om broodnodige activiteiten voor de gasten te organiseren. Na twee jaar van gedwongen inactiviteit was de kas leeg. Herman besloot, net als enkele jaren geleden, een voettocht naar Santiago de Compostela te stappen. 101 dagen later is hij terug thuis, enkele kilo’s vermagerd. De sponsoring bracht wel ruim € 18.000 in het laatje. “Wij kunnen er weer enkele maanden tegen”, glundert hij.

Kan je eerst iets over ’t Passhuis vertellen?

“Samen met een ander gezin hebben wij in 2014 de vzw opgericht om kinderen met autisme een rustige omgeving aan te bieden in dagopvang. Het is onze bedoeling om er op termijn een woonst vervangende instelling van de maken. Die kinderen hebben een zorgbudget en dat volstaat om het loon van begeleiders te betalen. Maar geld voor activiteiten moeten wij zelf bijeensprokkelen. Jaarlijks organiseerden 4 of 5 activiteiten. Door corona kon dat niet. We moesten vaststellen dat het geld op was.”

Waarop jij besloot een gesponsorde voettocht naar Santiago de Compostela te lopen. Vanwaar die keuze?

“Compostela heeft iets mythisch. De pelgrimage spreekt veel mensen aan. In 2016 had ik hem al eens gelopen vanuit de Franse officiële startplaats Vézelay in Bourgondië. Ditmaal ben ik vertrokken vanuit Halle-Booienhoven zelf.”

Lees verder onder de foto
Herman_2

Hoe moeilijk is zo’n tocht?

“Het vraagt uiteraard zelfdiscipline. Een goede voorbereiding is onontbeerlijk. Je hebt natuurlijk deftig materiaal nodig. Goede stapschoenen en een goed zittende rugzak heb je absoluut nodig. Er bestaat in ons land een Compostela genootschap waar je heel veel informatie kan opdoen. Onderweg zijn er talrijke particulieren die bereid zijn om pelgrims onderdak te verlenen. In Frankrijk vind je gemakkelijk plaats, hier in België is dat minder het geval. Overal zijn er wel goedkope overnachtingsmogelijkheden. Noord-Spanje leeft voor een deel op de Compostela-wandelaars. Ik heb er deze keer voor gekozen om de noordelijke route langs de kust te nemen. Die is veel zwaarder dan de zuidelijke, maar wel veel mooier. Je komt er veel minder volk tegen.”

Lees verder onder de foto
compostela

Je hebt een voettocht van een kleine 2.500 km achter de rug. Heb je onderweg nooit problemen ondervonden?

“Alles is voortreffelijk verlopen tot ik in Bilbao toekwam. Vooraf reserveerde ik nooit een overnachtingsplaats, maar in Bilbao, een stad van ruim 300.000 inwoners vond er die avond een groot concert plaats en speelde zowel de plaatselijke voetbal- en basketbalploeg een thuiswedstrijd. Alle hotels waren afgehuurd. Met de hulp van de politie heb ik uiteindelijk voor de nacht toch nog een bed gevonden. Het is mij geen tweede keer overkomen. Vanaf dan nam ik mijn voorzorgen. Voor de rest ben ik nooit incidenten tegen gekomen. Overal waren de mensen heel vriendelijk.”

Lees verder onder de foto
compostela_4

Ben je tevreden over het resultaat?

“De wandeltocht bracht tot nu toe € 18.000 op. Dat heeft twee jaar goedgemaakt. Om mijn sponsors tegemoet te komen, bracht ik iedere dag verslag uit via een blog. Die is nog steeds te bekijken via de facebookpagina voettocht Santiago de Compostela 2022.”

Informatie over het Passhuis vind je op www.passhuis.be of www.facebook.com/passhuis.

Lees meer over