Winkeluitbaatster krijgt meermaals zelfde dieven over de vloer: "Ik voel me geïntimideerd"

Katrien

“Ik voel me bedreigd in mijn eigen stad”, dat zegt zaakvoerster van Duimelot, een winkel in babyspullen, Katrien Vanwezer (38) nadat ze meermaals het slachtoffer werd van dieven en door klanten ook al bedreigd werd. Meermaals kreeg ze dezelfde dievenbende over de vloer.

.

“Ik heb altijd gewerkt in Tienen en ik vond dat het tijd was om zelf een zaak te openen. Maar op korte tijd hebben sommigen ervoor gezorgd dat ik mij echt niet meer veilig voel”, steekt Katrien van wal.

“Het begon een paar maanden geleden, toen een oma, mama en papa in mijn zaak binnenkwamen, de vader had een baby op de arm. Samen met de oma hielden ze mij vanachter in de zaak bezig met een aantal vragen, terwijl de mama vooraan spulletjes stal. Op het moment zelf had ik het niet echt door, maar ‘s avonds, toen ik afsloot, zag ik dat er iets ontbrak. Ik heb toen de camerabeelden bekeken en inderdaad, op de beelden zie je hoe de mama een kruippakje steelt, dat kost algauw 27,95 euro. Ik diende klacht in bij de politie maar die konden niet veel doen met de beelden, je ziet niet goed dat de dader het effectief in haar rugzak stopt.”

Lees verder onder de foto.

Katrien
Zelfde dieven blijven terugkomen

Dieven blijven terugkomen

Na die feiten kreeg de uitbaatster even later opnieuw dieven over de vloer, wellicht ging het om dezelfde daders.

“De vrouw kwam alleen binnen met haar koets, die een heel opvallende kleur had, namelijk fluweel-groen met een gouden boord. Toen ik haar wilde waarschuwen voor het trapje, begreep ze me niet. Ik herkende ze ook niet onmiddellijk omdat ze haar haar had geblondeerd. De kinderkoets herkende ik wel en ik besloot de beelden van de camera’s in de gaten te houden. Ik zag hoe ze een kapstok, waar normaal een jasje aanhangt, leeg terug plaatste. Ik confronteerde haar hiermee maar eerst wilde ze niet toegeven, uiteindelijk heeft ze de jas toch teruggegeven. Ook toen heb ik de politie gebeld, maar weer kreeg ik nul op het rekwest. Technisch gezien had ze niets gestolen, omdat ik ze effectief betrapt had.”

En daar zijn ze weer

Daarmee is de zaak nog niet beklonken want in de zaak van Katrien gaat het van kwaad naar erger, dezelfde daders komen nogmaals opdagen.  

“Op vrijdag 24 september werd het echt heel eng. Ik hoorde een geluid aan de deur en ik ging kijken.Ik zag diezelfde kinderkoets, onvergetelijk kwa kleur. De man en de vrouw stonden beiden voor de deur, ik versperde hen de toegang tot de winkel. In het Frans zei ik dat ze niet meer binnen mochten omdat de vrouw al twee keer had proberen te stelen. De vrouw ging een eindje verder staan, maar de man wilde persé binnen komen. Op een gegeven moment gebruikte hij zelfs Google Translate om me duidelijk te maken wat hij wilde. Hij vertelde dat hij van Oekraïne was en dat ik medelijden met hem moest hebben omdat hij iets moois wilde voor zijn kind. Ik geloofde niet dat hij effectief van Oekraïne was, volgens mij was het een excuus. Daarna sloeg de toon over en hij beschuldigde me van racisme en van veel meer. Ik probeerde de deur toe te doen, maar hij bleef in de deuropening staan, een 20 centimeter van mij af, heel intimiderend. Het was echt heel eng, zeker omdat mijn dochter ook boven was. Gelukkig kwam er op dat moment iemand langs en die heeft met de man gepraat en hem weggejaagd. De man dreigde nog naar de politie te en zei ook dat hij nog weleens zou langskomen, dat maakt me bang.”

Katrien alarmeerde opnieuw de politie maar, naar eigen zeggen, konden die niets doen omdat er geen levensbedreigende situatie was. “Toen ze merkten dat ik echt overstuur was, hebben ze wel een ploeg gestuurd en ook een patrouille op de fiets om de omgeving uit te kammen. Ze hebben, jammer genoeg, niemand gevonden. Ik vind het erg lastig, want volgens hen zou ik zulke dieven in de winkel moeten vasthouden en ondertussen het noodnummer bellen, maar als je zo wordt geïntimideerd en zelfs bedreigd, dan wil je ze liever buiten dan binnen.”

Tekst: Laurien Holsbeeks.

Lees meer over