Vrijwilligers bouwen toilet zonder water: “Als de emmer vol is, gooi je het op de composthoop”

composttoilet

Het is weer eens iets anders, een composttoilet bouwen waarbij je niet moet doorspoelen en de inhoud van de emmer uiteindelijk op de composthoop belandt. Dat is wat ze in Onzen Hof in de Tiense deelgemeente Kumtich aan het bouwen zijn.

“Het idee is eigenlijk heel toevallig ontstaan”, zegt Berty Goudriaan (62), “Er was een stuk landbouwgrond te koop van een buur en we hebben dat gekocht met de bedoeling om er een stukje natuur van te maken en open te stellen voor iedereen. Binnen het Kumtichcomité werd er een werkgroep opgericht waarbij we samen werkten aan ideeën voor de inrichting maar ook voor het doel. Het is echt stapje per stapje gegaan. We hebben er intussen al heel wat activiteiten georganiseerd zoals leren werken met een zeis. Omdat er ook veel fietsers en wandelaars langskomen, groeide bij mij het idee om er een composttoilet te bouwen.”

Het concept van zo’n toilet is simpel en het idee is niet nieuw maar wel origineel. “Je voorziet een toilet, met daaronder een emmer. Als je je behoefte gedaan hebt, strooi je er zaagsel overheen. Als de emmer vol is, kan je deze gewoon op je composthoop smijten. Het hutje bestaat vooral uit hout, stro en leem. Dat betekent dat er houten palen staan, daartussen hebben we kippengaas gespannen en gevuld met stro. De muren worden dan bekleed met een mengeling van leem en kalk. Het dak is van hout. Het is een heel praktisch idee omdat je geen water noch elektriciteit nodig hebt. Op dit moment zijn we enkel wachtende op de leem die nog niet is geleverd. Dan kunnen we verder”, besluit Berty.

Tekst: Laurien Holsbeeks

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play