Tiense wijken onder hoogspanning , wie maakt het mooiste schaap?

26 september 2022 | 11u46 | Gepost door rik.poulman@te…
Lazuurschaap

Zaterdag aanstaande wordt in Tienen het mooiste “schaap” gekozen tussen de deelnemers aan de inter-wijken loopwedstrijd Lazuur. Nog steeds wordt er overal naarstig aan geknutseld.

Het concept is bekend. De Lazuur is een aflossingswedstrijd met teams uit de verschillende wijken en dorpen van Tienen, voor de gelegenheid contrei genoemd. De wedstrijd wordt elk jaar gehouden op de Kweikersdag, de zaterdag voorafgaand aan 10 oktober.

Het is niet zomaar een ordinaire wedstrijd. De deelnemers moeten onderweg een zelfgemaakt schaap dragen met een volume van 0,5 tot 1m³ en een gewicht van minimum 4 kg. De keuze voor schapen wordt gelieerd aan Tienen, die in de middeleeuwen gold als een belangrijke stad voor de textielnijverheid. De Tienenaars worden niet alleen als kweikers bestempeld, maar ook als schapenkoppen.

Dit jaar grijpt de Lazuur plaats op 8 oktober. Voorafgaand wordt op zaterdag 1 oktober het mooiste schaap gekozen en daarvoor worden in alle wijken de zeilen bijgezet om er een mooi exemplaar van te maken. Dat levert immers een voorsprong op tijdens de dag van de wedstrijd zelf. Wij gingen een kijkje nemen bij contrei Bruynissem (Vianderwijk) die een beroep deed op de enthousiaste medewerkers van het dagcentrum van Huis in de Stad.

De organisatoren roepen ook alle inwoners op om hun woning in de blauw-witte stadskleuren te versieren, er een foto van te maken en deze te delen met #kweikersdag. Creatievelingen kunnen zelf hun gevel aankleden, maar er zijn ook vlaggen te koop in de Streekshop, Grote Markt 6 tegen 8 euro per stuk.

Lazuur_2
De schapen, bij een vorige editie

Lees meer over