Tienen plaatst tweede verplaatsbare camera in de strijd tegen sluikstorten

De tweede verplaatsbare camera wordt op hotspots geplaatst

De stad Tienen zet een tweede verplaatsbare camera in om sluikstorten tegen te gaan. De nieuwe verplaatsbare camera zal opgesteld worden op plaatsen waar in het verleden problemen waren met sluikstort. Speciaal aangestelde ambtenaren zullen de beelden bekijken en GAS-boetes uitschrijven voor wie betrapt wordt.

In december 2022 keurde de gemeenteraad het reglement goed voor de inzet van bewakingscamera’s op het grondgebied van Tienen. Met dit reglement kunnen de stadsdiensten gebruikmaken van camera’s voor het toezicht op de reinheid van het openbaar domein.

In april 2023 kocht de stad Tienen een eerste camera om het sluikstorten op een aantal gekende pijnpunten aan te pakken. In dat jaar werden 172 dossiers opgestart tegen vervuilers van het openbaar domein; in 39 dossiers werden de daders geïdentificeerd met behulp van camerabeelden. In 2024 werden tot op heden 106 dossiers opgestart, waarvan 33 op basis van camerabeelden.

”We hebben nu een tweede verplaatsbare camera aangekocht om het probleem van sluikstorten verder aan te pakken. De camera wordt afwisselend op de gekende hotspots ingezet om vervuilers te identificeren. De focus ligt hier op sites met glas- en kledingcontainers”, licht burgemeester Katrien Partyka (CD&V) toe.

De beelden worden bekeken door speciaal aangestelde ambtenaren. Wie betrapt wordt, riskeert twee keer te moeten betalen: een GAS-boete van minimaal 100 euro voor het vervuilen én een opruimingskost. Afhankelijk van de aard en het volume van de afvalstoffen kan die opruimingskost oplopen tot enkele honderden euro’s. 

Lees meer over