Tienen eert zijn skeeler-wereldkampioen Jason Suttels

jasonsuttels1

De 21-jarige Jason Suttels keerde eerder deze maand terug uit Buenos Aires terug met een gouden medaille die hij veroverde tijdens World Skate Games. Vandaag werd hij op het stadhuis van zijn thuisstad ontvangen en werd hem een trofee overhandigd.

Jason won in het verleden al wereldtitels bij de junioren, maar hier kwam hij in competitie tegen de grote mannen en wist meteen op indrukwekkende wijze primus te worden op de puntenkoers over 10 kilometer. Eerder dit jaar kroonde hij zich al tot Europees kampioen.

“Wij zijn heel fier over de prestaties van onze stadsgenoot”, vertelde schepen van Vrije Tijd Wim Bergé, wiens kinderen zelf toppers zijn in het skeeleren. Bergé betreurt wel dat de skeelersport zwaar gediscrimineerd wordt. Hoewel het een heel mooie sport is, wordt er nauwelijks aandacht aan besteed in de media. Alleen wanneer toppers als Jason en zijn clubgenoot Bart Swings scoren op internationale tornooien, komen die prestaties in de media.

Wim Bergé: “Wij hebben in de regio Leuven-Tienen tal van toppers in het skeeleren, maar helaas ontbreekt het hier aan een volwaardige competitie-skeelerpiste. Voor onze stad is zo’n piste te hoog gegrepen, maar samen met Leuven en met steun vanuit de provincie of het gewest zou het toch moeten kunnen om een dergelijke piste aan te leggen.”

Lees verder onder de foto
Jasonsuttels_3

Sponsors

Jason mag dan wel wereldkampioen zijn, op veel steun kan hij momenteel nog niet rekenen. Hij heeft wel een sponsor voor zijn materiaal en ook zijn verblijf in verre landen wordt meestal wel vergoed, maar de reiskosten moet hij wel uit eigen zak betalen. Voor grote bedrijven moet het toch lonen om een absolute topsporter op hun sponsorlijstje te plaatsen.

Jason zelf ligt er momenteel niet wakker van. Hij wil nu een paar maanden gaan werken om zijn volgende sportieve avonturen te financieren. “Ik heb mijn droom om een wereldtitel te behalen kunnen waarmaken”, aldus de jongeman. “Nu wil ik mij verder toeleggen op andere afstanden. Over een paar maanden wil ik ook marathons op het ijs gaan rijden. Ik bekijk het allemaal nu stap voor stap.”

Lees meer over