Tienen breidt Vianderdomein uit en koopt acht hectare grond

viander

De stad Tienen tekende de aankoop van het goed Reynaers aan het Sabooike op de vesten. Hiermee willen ze niet alleen een groene buffer creëren voor de wateroverlast maar ook de Viander in een klap verdubbelen.

Burgemeester Katrien Partyka (Team Tienen) is alvast heel blij met de aankoop. “De familie Reynaers bood al enkele jaren geleden aan om de perenboomgaard te verkopen. De stad besloot een jaar geleden om het stuk effectief te kopen en heeft op donderdag de akte getekend. Deze ligt naast het Vianderdomein dat we in hierdoor één klap meer dan gaan verdubbelen. Van oudsher is dit een groene long waardoor het Vianderdomein nog groter en robuuster wordt", zegt Partyka.

"Een andere, en toch zeer belangrijke reden, is dat het goed Reynaers op het laagste punt van Tienen ligt. Bij hevige regenval loopt een groot stuk van de boomgaard onder water, maar ook de Roosmolen en omgeving hebben hieronder te lijden. Door deze aankoop kunnen we een waterbuffer maken, waar het regenwater de grond in kan trekken en zo de waterhuishouding kan ontlasten. Zowel de VMM als Aquafin wilden ons helpen in onze waterhuishouding, op voorwaarde dat we die aankoop deden om de wateroverlast te beperken", stelt Partyka.

In het masterplan Vianderdomein werd alvast rekening gehouden met de uitbreiding. De plannen moeten nu geconcretiseerd worden met de VMM en Aquafin.

"De boomgaard zal blijven bestaan, die kan verder geëxploiteerd worden. Ook het speelplein zal blijven, maar er zal een doorgang zijn via het Reynaersbaantje. Van deze iconische plaats willen we een groot geheel maken met het Vianderdomein erbij”, besluit de burgemeester.

Lees meer over