Tien jaar lang mocht terras blijven staan, nu moet Eddy het afbreken voor de winter: "Ik begrijp dit niet"

Eddy

Zaakvoerder van Café Eddy in Tienen Eddy Meivis (58) moet zijn terras na 10 jaar verwijderen. In het nieuwe reglement over de terrassen staat namelijk dat zijn terras zich in een zone bevindt waar geen winterterras mogelijk is. De zaakvoerder is er niet goed van. Volgens de burgemeester keurde de gemeenteraad het nieuwe reglement, tot 2 keer toe, unaniem goed. 

“Ik heb nu al 10 jaar deze zaak en bijhorend terras en dit is het eerste jaar dat ik dit in de winter moet afbreken. Is er een administratieve fout gebeurd of is er meer aan de hand?”, vraagt Eddy zich af. “Ik heb dit in oktober al aangekaart bij de stad maar we zijn nu eind november en ik heb nog altijd geen nieuws gekregen.”

Ten koste van de klantvriendelijkheid

De uitbater begrijpt weinig van het nieuwe reglement. “Sinds dit jaar zijn de straten opgedeeld in zones, zo heb je de Veemarkt en Spiegelstraat, de Grote Markt en Kalkmarkt en dan de winkelstraten. Wij zitten net in de zone van een winkelstraat. Nochtans heb je een eindje verder, ook nog altijd in de Nieuwstraat, de Grand-Mère, maar die wordt dan ineens tot de Kalkmarkt gerekend.”

Niet dat Eddy vreest voor zijn inkomsten, maar leuk vindt hij het alleszins niet.“Op zich zal ik geen verlies draaien maar het gaat wel ten koste van de klantvriendelijkheid, net als  van de uitstraling van het café. Rokers gaan naar buiten en zetten zich op het terras met hun koffie,  anderen zitten gewoon graag buiten. Nu moeten de klanten daar op de stoep staan roken, dat is toch ook geen zicht? Iedereen is wel altijd aan het roepen om de horeca te ondersteunen maar ik zie hier toch niets van terug.”

Nieuw reglement tot 2 keer toe unaniem goedgekeurd door gemeenteraad

Burgemeester Katrien Partyka (cd&v) ziet dat enigszins anders. “De voltallige gemeenteraad heeft maar liefst twee keer het reglement op de terrassen unaniem goedgekeurd. Zo is er voor de Grote Markt, Spiegelstraat en Veemarkt een mogelijkheid tot een jaar-en zomerterras. Voor de Nieuwstraat is er een zomerterras voorzien. Het is wel zo dat we de mogelijkheid van het zomerterras zullen uitbreiden van 15 maart tot 15 november, in plaats van 1 april tot 15 oktober, zoals in het verleden van toepassing was.”

Tekst: Laurien Holsbeeks