Stad Tienen investeert in veiligheid en nieuw cameraschild en dat mag wat kosten

Sluikstort aan glasbollen
Vorig jaar investeerde de stad Tienen in zowel verplaatsbare camera’s als in een cameranetwerk. "Deze maatregelen bewezen al vaak hun nut waardoor nieuwe investeringen niet kunnen uitblijven", klinkt het.

Op de Grote Markt zijn sinds juli 2023 reeds veertien camera’s aanwezig waardoor er een globaal zicht op de Grote Markt en onmiddellijke omgeving wordt doorgegeven. "Deze kunnen zowel live als uitgesteld kunnen bekeken worden en hebben hun nut reeds bewezen bij verkeersongevallen, vechtpartijen en zelfs de verdwijning van een minderjarige", zo klinkt het bij de stad Tienen.

Dit jaar wordt het cameranetwerk uitgebreid door camerabewaking te voorzien op het nieuwe skatepark aan het Houtemveld. En ook in het Bergéstadion wordt het camerabewakingssysteem vernieuwd. Later komen eventueel nog andere locaties aan bod, zoals de Veemarkt, Leuvensestraat, hoek van de Oude Vestenstraat en de Gilainstraat.  

Sluikstort 

Ook aan de glasbolsites op de Albertvest en in de Huidevettersstraat, bekende hotspots voor sluikstorten, werden reeds sinds 2023 een verplaatsbare camera geplaatst. De beelden hiervan worden meerdere keren per dag bekeken zodat overtreders kunnen worden geïdentificeerd en een GAS-boete krijgen en opruimboete krijgen. Zo werden er in 2023 170 dossiers opgestart waarvan 31 op basis van camerabeelden. In 2024 zal de stad investeren in een tweede verplaatsbare camera. 

Kostprijs 

Burgemeester Katrien Partyka (Team Tienen) legt verder uit: "Voor de camera’s op de Grote Markt zal de kostprijs 100.000 euro zijn. Deze stonden reeds op de begroting van 2023. De prijs van de camera's op het skatepark en KVK Tienen komt op 50.000 euro. De extra sluikstortcamera kost 35.000 euro en ook voor de ANPR-camera’s voor trajectcontrole is er een extra 150.000 euro uitgetrokken." 

Lees meer over