Reuzenkerstboom installeren op Grote Markt heeft wel heel wat voeten in de aarde gehad

kerstden

Tienen heeft een lange traditie om ieder jaar tijdens de eindejaarperiode een mooie kerstboom op de Grote Markt te plaatsen. Het is dit jaar niet anders, zij het dat het deze keer om een wel stevig uit de kluiten gewassen exemplaar gaat.

Een team van 20 personen, waaronder medewerkers van de technische dienst, het transportbedrijf en de lokale politie deed er ongeveer een halve dag over om de mastodont ter plaatse te krijgen. De 65 jaar oude en 25 meter hoge Kaukasische zilverspar is een cadeau van de familie Mertens-Bruyninckx uit Attenrode-Wever. De technische dienst van de stad Tienen deed in juli al een oproep naar gulle schenkers van kerstbomen voor de openbare pleinen. De stad zocht immers drie bomen en wilde zeker zijn van mooie exemplaren. De bomen krijgen een grondige inspectie en worden enkel gerooid wanneer dat omwille van veiligheidsredenen nodig is. De kerstbomen die uitgekozen zijn, stonden dicht bij de huizen en vormden door hun omvang een gevaar bij stormweer.

Lees verder onder de foto
grote markt den

Zo’n knaap van een landelijke gemeente verplaatsen naar het centrum van de stad met zijn wirwar aan oude smalle straten verliep iets minder vlot dan vooraf was ingeschat. Het konvooi bereikte de Tiense ring langs de Aarschotsepoort om vervolgens via de Veldbornstraat en de Alexianenweg naar de Grote Markt af te zakken. En daar liep het even mis. Bij het opdraaien naar de Grote Markt stond een metalen paal in de weg. Er zal niets anders op dan een paar takken te verwijderen. En dan nog ging het met horten en storen. De commentaar die daarbij klonk, is niet echt geschikt voor gevoelige oren. Geniet mee van onze beelden.

“We hadden nooit gedacht dat we de boom, waar verschillende kinderen onder opgegroeid zijn, zouden kappen. De boom geeft ons het gevoel dat we in een kabouterhuisje leven, maar door zijn omvang werd het helaas onveilig”, zegt Ilse Bruyninckx. “Ik ben fier dat onze boom nog op de Grote Markt van Tienen mag schitteren.”

Lees verder onder de foto
den2

Het kleinere broertje op de Veemarkt werd geschonken door de familie Decoster uit Opvelp bij Bierbeek, een prachtexemplaar met een leeftijd van 20 jaar en een hoogte van 10 meter. Op het Sint-Jorisplein komt een fijnspar van 12 meter hoog en 40 jaar oud, geschonken door de familie Vanoorbeek uit Kumtich.

“De komende dagen worden de bomen van sfeerverlichting voorzien. Ook de deelgemeenten krijgen, net zoals vorig jaar, opnieuw een boom om zelf te versieren”, vertelt Bart Bekker, diensthoofd Toerisme en Evenementen van de stad. “Samen met onder andere de straatoverspanningen en reusachtige lichtsculpturen in de stad zullen ze Tienen in een winter-magische sfeer hullen!”

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Lees meer over