Professor emeritus dr. Jan Lerut wint belangrijke medische onderscheiding
De Tiense afdeling van de Orde van den Prince huldigde vorige week haar lid, professor dr. emeritus Jan Lerut, voor zijn Thomas Starzl Innovation Award 2022 die hij op 14 september van dit jaar in Buenos Aires de in ontvangst mocht nemen. Deze prestigieuze medische onderscheiding wordt uitgereikt aan een persoon die zich bijzonder verdienstelijk maakte op gebied van orgaantransplantatie.
Professor Lerut heeft zijn professionele leven gewijd aan transplantatiechirurgie. Hij is een wereldautoriteit in zijn vakgebied. Onder zijn leiding werden meer dan 2.500 levertransplantaties uitgevoerd naast 4.000 niertransplantaties. Lerut startte zijn opleiding aan de Leuvense universiteit met de bedoeling in de voetsporen van zijn vader te treden, een bekend uroloog uit Tienen. Nog tijdens zijn studies kreeg hij het advies om zich in het buitenland te specialiseren. Zo kwam hij onder meer terecht in Düsseldorf en in Pittsburg, het “Mekka” voor leverchirurgie en -transplantatie.
Eenmaal terug in eigen land, wij zijn dan in 1981, kreeg dr. Lerut te horen dat er aan de Leuvense universiteit geen plaats was voor “experimentele geneeskunde bij de mens”. “De geesten waren daar toen nog niet rijp voor om er een transplantatiecentrum uit te bouwen”, aldus professor Lerut. Een nieuwe carrière wenkte aan het Koch-hospitaal in Bern, waar hij later vier jaar diensthoofd werd.
“In Bern komen alle nationaliteiten samen. Ge krijgt er de kans om een wereldwijd netwerk uit te bouwen. Mijn brede talenkennis was daarbij een welkome hulp.” Die talenkennis opende ook de weg naar een onbekende wereld: Azië. De kennis en competenties van de geneeskunde gaan er volgens Lerut met grote schreden vooruit.
Franstalige kliniek
Prof Lerut: “Door een speling van het lot ben ik diensthoofd transplantatiegeneeskunde geworden in het U.C.L. en directeur van het transplantatiecentrum. Wij hebben daar heel veel patiënten uit Vlaanderen kunnen helpen.” Omwille van zijn uitzonderlijke expertise en jarenlange ervaring werd hij en is hij nog steeds een gewaardeerde spreker op internationale congressen over transplantatiegeneeskunde. Over de hele wereld publiceerde hij artikels in vaktijdschriften. Door zijn buitengewone expertise is professor Lerut wereldwijd opgetreden als adviseur bij de inrichting van transplantatiecentra. Nu hij met emeritaat is, houdt het voor hem nog niet op. Binnenkort reist hij af naar Kenia en Taiwan. In beide landen worden nieuwe transplantatiecentra uitgebouwd.
Immunosuppressie
“Het is altijd mijn betrachting geweest om de technieken voor levertransplantatie te verfijnen”, zegt professor Lerut. “Wij zijn er daarbij van uitgegaan dat de medische verzorging van de patiënt centraal moet staan. De idee is dat een getransplanteerde patiënt moet kunnen leven zonder of met minimaal gebruik van geneesmiddelen die afstotingsverschijnselen tegengaan. In technische termen heet zoiets immunosuppresie. De patiënt heeft dan minder last van bijwerkingen hetgeen zijn levenskwaliteit ten goede komt. Het is een aspect daar vaak onvoldoende rekening mee wordt gehouden.” Lerut stoort er zich aan dat nogal wat behandelende artsen zich te weinig verplaatsen in de huid van de patiënt hoe die zijn ziekte en behandeling ervaart.