Paardenprocessie Hakendover oogt nog mooier

21 maart 2023 | 12u25 | Gepost door rik.poulman@te…
Paardenprocessie_1

Hakendover werd tijdens de Paardenprocessie op Paasmaandag 2022 overspoeld door meer dan 25.000 bezoekers. Enkele weken later werd ze erkend als cultureel immaterieel erfgoed. Een beloning na jarenlange inspanningen en een aanmoediging om de processie blijvend te verbeteren. Ook dit jaar gaat de processie weer door op paasmaandag.

“Met de erkenning van immaterieel cultureel erfgoed op zak kijkt ons processiecomité er opnieuw heel erg naar uit om er samen met de dorpsgenoten, de figuranten, de ruiters te paard, de plaatselijke verenigingen, gastgroepen, bedevaarders en bezoekers een fantastische editie van te maken”, zegt Johan Dewolfs, voorzitter van het processiecomité. “Wij vinden het belangrijk om te kijken op welke manier we de Paardenprocessie kunnen blijven verbeteren.” Daarom zal er dit jaar niet enkel een paardengalop zijn op de Tiense Berg. Na de galop is het de beurt aan de allerkleinsten en vindt er aansluitend een ponygalop plaats.

Dewolfs: “Dit jaar verwelkomen wij harmonie Ons Verlangen uit Beverst, de Koninklijke Antwerpse Jachthoornkring, de Sint Norbertusgilde uit Tongerlo, de Sint Antoniusgilde uit Voortkapel en de gilden aangesloten bij de hoge gildenraad als gasten. Uiteraard is onze eigen fanfare Sint-Isidorus ook van de partij, alsook het Sint-Cecilia zangkoor en onze Sint-Sebastiaansgilde. De kerkbeelden, het ‘levend retabel’, de honderden ruiters te paard, de bedevaarders en de sympathisanten maken de processie compleet. De processie wordt dit jaar voorgegaan door Marc Fierens, abt van Averbode.”

Lees verder na de foto
hak_2

Na de eucharistieviering van 10 uur vertrekt de processie naar de Tiense Berg. Aangemoedigd door bedevaarders en bezoekers galopperen de ruiters drie toeren op de akkers. Na de slotzegening aan de kerk is het tijd om de teugels te vieren op de plaatselijke kermis en in de talrijke gelegenheidscafés te gaan opzoeken.

Lees verder na de foto
hak_3

Het protocol dat de processie- en veiligheidsperimeter bepaalt, de parkeerroute en - plaatsen, fietsenstallingen, afgesloten straten voor het verkeer , richtlijnen inzake horeca, tijdelijke standen en kermiskramen kan geraadpleegd worden op de website van het processiecomité : www.pp-h.be.

hak_4
Eens de Paardenprocessie achter de rug keren de bedevaarders terug naar het dorp om zich aan meer profane activiteiten te bezondigen.

Lees meer over