Paardenprocessie Hakendover erkend als immaterieel cultureel erfgoed

20 juli 2022 | 09u34 | Gepost door rik.poulman@te…
paardenprocessie

De internationale Paardenprocessie Hakendover is toegevoegd aan de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. De erkenning kwam er na een lang proces en biedt heel wat perspectieven aan het processiecomité. Er wachten ook een aantal verplichtingen, onder meer erover waken dat ook toekomstige generaties er zorg voor dragen.

Erkenning als immaterieel cultureel erfgoed, wat maakt het verschil?

Gerty Delande (Processiecomité): “Eeuwenlang is de processie een louter religieuze bedoening geweest. Decennia geleden won het profane (niet geestelijke) deel steeds meer aan belang. De Paardenprocessie maakt deel uit van de hele Hakendoverse gemeenschap. Iedereen wil erbij betrokken worden, ook niet-kerkgangers. Toch blijft het religieuze luik erg belangrijk omdat het voor onze streek een heel oude traditie is die wij in stand willen houden. Om die reden hadden wij in het verleden twee keer, tevergeefs, een dossier tot erkenning ingediend. Onvoldoende aandacht voor het ‘borgen’ was een belangrijke reden om het dossier af te wijzen. Borgen betekent zorg dragen voor het immaterieel cultureel erfgoed en er voor zorgen dat de traditie wordt overgedragen naar toekomstige generaties.”

Lees verder onder de foto
PP2

Waarom lukte nu wel wat bij eerdere pogingen fout liep?

Johan Dewolfs (Processiecomité): “De eisen van het ministerie liggen echt wel hoog. Administratief moet het plaatje helemaal kloppen en moesten wij duidelijk kunnen aantonen dat wij een plaats op de inventaris van het immaterieel erfgoed ook verdienen. Met de deskundige hulp van professionele organisaties kregen wij nu onze erkenning. Dat geeft ons meer internationale uitstraling. Wij staan hiermee op gelijke voet als de garnaalvisserij met paarden in Oostduinkerke, het Ros Beiaard in Dendermonde en de Hanswijkprocessie om maar een paar voorbeelden te noemen.”

Wie beslist over zo’n erkenning?

“Dat is in Vlaanderen minister-president Jan Jambon, tevens minister van Cultuur, op b asis van een positief advies van een expertencommissie. Heel wat organisaties hebben ons met hun deskundigheid geholpen, het Centrum voor Agrarische Geschiedenis, PARCUM (Expertisecentrum voor religieuze kunst) en de dienst Erfgoed van de stad. Wij kregen felicitaties voor de ruime betrokkenheid van het dorp en ook de groep die de processie organiseert en verruimd en verjongd.

Lees verder onder de foto
PP3

Wat betekent deze erkenning voor de toekomst?

 “Ze geeft in ieder geval nog meer uitstraling aan de processie. Belangrijk voor ons is een tweejaarlijkse evaluatie. Zo’n erkenning is niet voor eeuwig en vraagt dus zorgvuldige opvolging. Een van de knelpunten waar wij de jongste jaren mee te maken krijgen en een knelpunt voor de toekomst, is voldoende ruiters naar de processie te krijgen. Aangezien paarden centraal staan voor de erkenningscommissie is het nodig hier aandacht aan te besteden. Wellicht draagt de erkenning ertoe bij om meer ruiterverenigingen warm te maken voor het evenement. Wij zijn ook zinnens een film over te processie te laten maken om ze nog meer bekendheid te geven, onder meer via pedagogische projecten. Ook moeten heel wat kleren worden vernieuwd. Met onze erkenning kunnen wij rekenen op een subsidie vanuit Vlaanderen en een Europese toelage aanvragen via de provincie.”

Lees meer over