Oppositiepartij Vlaams Belang niet gediend met positief advies over moskeeën in Tienen: "Moskee had banden met IS"

Vlaams Belang in Tienen kant zich tegen het positief advies dat de gemeenteraad van 30 januari gaf over de moskeeën van geloofsgemeenschappen Asalam en Arrahma. “Beiden weigerden tot op heden overleg en transparantie met de stad. Die laatste had zelfs een verontrustende band met de Islamitische Staat."
Volgens de oppositiepartij laat de meerderheid de mensen in de steek met deze beslissing. "Er moet een onmiddellijke erkenningsstop komen voor wie onze wetten en waarden aan hun laars lapt", zegt fractieleider Elias Cool. Volgens de partij komen er regelmatig klachten bij de partij binnen over de moskeeën. “Dat gaat over wildparkeren en op bepaalde momenten is daar ook ’s nachts blijkbaar heel wat activiteit. Allesbehalve goed nieuws voor de bewoners. Aan het integratieoverleg van de stad namen de mensen van de geloofsgemeenschap geen deel. Ook is er totaal geen zicht op de herkomst van hun financiering.”
De partij van Cool noemt de situatie bij de geloofsgemeenschap Arrahma nog schrijnender. “Een moskee die leidinggevende jihadisten en haatpredikers naar Tienen trok, terwijl het moordende terroristen uitstuurde naar de Islamitische Staat, mag geen toekomst hebben in onze stad. De islamieten namen geen enkel initiatief om het bestuur uit te nodigen op de activiteiten van hun moskee, zelfs niet om een eenvoudig gesprek te voeren". Volgens Cool is het positief advies van de meerderheid over de moskeeën de schande voorbij. “Er moet een onmiddellijke erkenningsstop komen. Dit soort islamieten lappen onze wetten en waarden aan hun laars.”
Eerder trok de toen bevoegde minister Zuhal Demir (N-VA) de arbeidskaarten in van Imans van de moskeeën in Gent, Antwerpen, Diest, Sint-Niklaas en Lommel in omdat die betaald werden door de Turkse overheid. Die van Tienen waren daar niet bij.
We probeerden burgemeester Jonathan Holslag (DURF) meermaals te bereiken voor commentaar maar hij was niet bereikbaar. Op Facebook reageerde hij wel. "Eén van de geloofsgemeenschappen is een tiental jaar geleden inderdaad in het vizier gekomen voor extremisme en banden met IS. De veiligheidsdiensten hebben toen opgetreden en verscherpt toezicht gehouden. Sindsdien zouden er geen aanwijzingen meer zijn. Een maand geleden al heb ik met de veiligheidsdiensten opnieuw overlegd en hun advies ingewonnen voor wat de erkenning betreft. Op basis van hun analyse is beslist de gemeenschappen voorwaardelijk te erkennen. De belangrijkste voorwaarden: afzweren van extremisme, transparantie en een open dialoog met de stad. Uiteraard zullen we hier kordaat op toezien, maar willen we de dialoog een kans geven. Sowieso heb ik de bevoegde diensten gevraagd om Tienen op hun radarscherm te plaatsen als het aankomt op de verschillende vormen van extremisme. Voor wat betreft het wildparkeren, houdt de politie verscherpt toezicht en zijn er de afgelopen weken al verschillende voertuigen beboet."