Oppositie hekelt investeringen van de stad: "Ze zijn te gering"

13 oktober 2022 | 06u19 | Gepost door rik.poulman@te…
Investeringen

Tijdens de jongste gemeenteraad maakten oppositiepartijen Vooruit Tienen en Tienen Vooruit! de balans op over de investeringen van de stad. “De resultaten zijn veel te gering”, oordelen raadsleden Jean Defau en Jos Mombaers, zich baserend op het woonrapport dat verscheen in de krant De Morgen en op de studie van Belfius van 10.06.2022 over de impact van de energiecrisis op de stadsfinanciën.

“Aan het begin van deze legislatuur hebben jullie veel studies laten uitvoeren”, zei raadslid Jean Defau (Vooruit), “maar als ik de resultaten bekijk van het woonrapport dat in De Morgen verscheen, dan zou ik daar niet fier over zijn. Wij staan als stad op de 286ste plaats op 300 en voor omgevingsfactoren op plaats 297. Kwaliteit en duurzaamheid, daar kunnen wij nog iets aan doen.” Raadslid Mombaers volgde Defau in zijn redenering. Ook voor hem is er onvoldoende gedaan aan het verduurzamen van het patrimonium. “Het gaat vaak om kleine aanpassingen die er weinig toe toen”, aldus Mombaers. Hij haalde er een studie van Belfius bij waarin wordt aangetoond dat steden en gemeenten die in het verleden duurzaam investeerden, weinig verhogingen zullen kennen in hun energierekeningen. “Wij in Tienen, met ons verouderd patrimonium, gaan geconfronteerd worden met torenhoge facturen. Die gaan een enorme impact hebben op de financiën van de stad.”

Lees verder onder de foto
Jean Defau

Voorbarig

Schepen van Financiën Bram Delvaux (Blauw Wit Tienen) vindt het voorbarig om conclusies te trekken. “Voor het hele jaar liggen er ramingen vast voor € 25 miljoen. Naast die ramingen zijn er vaststellingen, zaken die effectief zullen gebeuren.” Daarbij treden al eens vertragingen op. Die zijn voor een stuk te verklaren door overmacht. Zo was er het tijdelijk wegvallen van een diensthoofd. Bij twee andere projecten liepen de plannen vertraging op door de niet-beschikbaarheid van de projectingenieur. Er zijn momenteel verschillende projecten lopend, zoals de renovatiewerken bij KVK Tienen, het ontmoetingscentrum in Hakendover, de oude Mene en het project in Oplinter.”

“Wij zijn volop bezig met het verduurzamen van ons patrimonium”, aldus de schepen, verwijzend naar de ingrepen die gebeuren aan de sporthallen in het Houtemveld. Daar worden muren geïsoleerd, nieuwe verlichting aangebracht en zonnepanelen geïnstalleerd. Ook het nieuwe ontmoetingscentrum in Hakendover krijgt die panelen. Collega-schepen Tom Roovers (Groen) sprong Delvaux bij door te wijzen op de voortdurende wijziging van de wetgeving en technische mogelijkheden. Zo zal het na de voltooiing van het OC Hakendover, waar veel zonnepanelen worden gelegd, het teveel aan elektriciteit kunnen gebruikt worden in andere stadsgebouwen.

Lees verder onder de foto
Delvaux

Loonkosten

Ander heikel punt dat de raadsleden kopbrekens bezorgt, zijn de stijgende loonkosten. Volgens Jos Mombaers ontgaat de ernst daarvan de meerderheid. “Wij staan voor een bijkomende loonkost van 16,6%. De energiecrisis heeft eveneens een enorme impact op de politiezone en de hulpverleningszone. Daar zijn bijkomende budgetten nodig. Het OCMW wordt geconfronteerd met veel meer vragen naar tegemoetkomingen om de energierekeningen te kunnen betalen.”

Een voorzichtige waarnemer kan alleen maar concluderen dat er iets op ons afkomt. Komen de federale en/of de Vlaamse regering met meer middelen over de brug? Gaan wij ons moeten tevreden stellen met minder dienstverlening? De komende maanden brengen allicht meer klaarheid.

Mombaers

Lees meer over