Ongelooflijk zegt oppositie: Geen ijspiste, maar vervangend spektakel voor 66.000 euro

Er zou een driedaagse activiteit komen zoals bij de opening van de Grote Markt vorig jaar.

Zoals in veel andere steden komt er tijdens de eindejaarperiode geen schaatspiste naar Tienen. Dat er in tijden van energiecrisis een vervangprogramma komt van 66.000 euro, is onbegrijpelijk voor oppositiepartij Tienen Vooruit!

“Wij vernamen onlangs dat vanwege de hoge energieprijzen er dit jaar geen schaatspiste op de Grote Markt zou komen. Spijtig, maar begrijpelijk”,  klonk het bij gemeenteraadslid Bernard Vandereyken (Tienen Vooruit!), die destijds zelf mee aan basis lag om zo’n piste naar Tienen te halen.

Een correcte beslissing, vond de fractie van de oppositiepartij, nu heel wat gezinnen bang zijn dat ze hun energiefacturen niet zullen kunnen betalen. Sommige steden zoals Nieuwpoort zochten naar goedkopere alternatieven en vervangen nu de ijspiste door een rolschaatsbaan.

Vandereyken: “‘Onze verbazing was echter eens zo groot toen we in de notulen van het college van burgemeester en schepenen lazen dat er een overeenkomst goedgekeurd is voor een groots event op de Grote Markt op 9, 10 en 11 december, genre  Pedaleando Hacia El Cielo van Theater Tol, zoals bij de opening van de Grote Markt. Dit jaar wordt er beroep gedaan op de vzw ‘Symphonie der stenen’ uit Brussel. Laat mij duidelijk zijn, het is een stevig bedrijf die een unieke klank- en lichtshow levert, maar is het nu het moment om zo’n groep naar hier te halen? Begrijpe wie kan!”

Lees verder onder de foto
Bernard
Raadslid Bernard Vandereyken

Quanta costa?

“Enerzijds zegt het college dus de schaatsbaan op en anderzijds zoekt het nu in crisistijd zo’n groots spektakel. Wij van Tienen Vooruit! vinden dit totaal niet kunnen, zeker wanneer we het kostenplaatje bekijken van zomaar eventjes € 66.250 inclusief 6% BTW !!!! Voor drie dagen… Dat is meer dan een schaatsbaan voor een ganse maand!”, klinkt het vol ongeloof bij Bernard.

Het budget voor de organisatie is voorzien in het meerjarenplan, maar raadslid en voormalig schepen Jos Mombaers  zegt reeds meerdere keren tijdens de gemeenteraad de vraag gesteld te hebben wat de ongeziene energieprijzen zullen kosten aan onze stad. “Daarop krijg ik geen antwoord”, aldus Mombaers. “Is dade vaag haalde niet de gemeenteraad.

De fractie van Tienen Vooruit! pleit ervoor om het sfeervol, maar vooral ook budgetvriendelijk, te houden dit jaar. “Zorg voor een gezellige kerstmarkt. Zorg ervoor dat het stadscentrum gezellig verlicht is op een verantwoorde manier. Besteed die € 66.000 voor iets anders, want we zullen het nog hard nodig hebben!”, roept Tienen Vooruit!

Lees meer over