Ommegang met palmezel-beeld nog steeds levendig

16 maart 2023 | 14u32 | Gepost door rik.poulman@te…
palmprocessie

Veel oude bronnen verhalen over de palmprocessie in Tienen, maar lange tijd was die in de mist van de geschiedenis verdwenen. Sinds 1997 gaat de jaarlijkse ommegang opnieuw uit.

Beeldhouwer Frans Vandegaer maakte in dat jaar een nieuw palmezel-beeld dat aan de Sint-Germanusparochie werd geschonken. Onder impuls van wijlen ere-deken Joris Hardiquest en zijn parochieploeg kon een oude traditie weer herleven.

Dit jaar is het reeds de 27ste keer dat de ommegang met het palmezel-beeld waarop een zegenende Christus zit, kan uitgaan. Het wordt omringd door de twaalf apostelen en vergezeld door de zonepastoor, de koster, de misdienaarsgroep, kinderen met palmtakken, de Koninklijke Harmonie Sint-Genoveva van Oplinter, het stadsbestuur en de kerkfabriek en vele gelovigen. De apostelen dragen een mooi rood gewaad. Ieder jaar trekt de ommegang door enkele straten van het oude stadscentrum van Tienen.

Pastoor Karel Loodts: “Onze bedoeling met deze ommegang is dubbel. Wij willen zoveel mogelijk mensen biddend op weg zetten naar Pasen. Maar dit is ook een getuigenistocht. We willen tonen dat er voor ons, christenen, een speciale week volgt, de Goede of Heilige Week, waarin wij de gebeurtenissen rond de laatste levensdagen van Jezus van Nazareth gedenken en vieren. Dit zijn gebeurtenissen die ons niet loslaten en die te maken hebben met de kern van ons geloof: we zijn op weg naar Pasen.”

Op Palmzondag 2 april is er om 9.45 uur palmwijding in de Sint-Germanuskerk. De ommegang vertrekt om 10 uur. Achteraf is er een feestelijke eucharistie met het Germanuskoor. Daarna worden de traditionele ‘Tiense apostelbroodjes’ uitgedeeld.

Lees meer over