Om die 42 km vol te maken bij nacht en ontij moet je wel karakter hebben

In de nacht van 16 op 17 januari leggen bedevaarders 13 keer de weg af tussen de kerk van Hakendover en de Sint-Mauruskapel in Grimde.

Zondag wordt in Hakendover de start gegeven van het Dertienmaal, een bedevaart waarbij stappers de afstand tussen de kerk en de kapel van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Steen in Grimde 13 keer afleggen. Het totale traject bedraagt 42 km. Wie de volledige afstand aflegt, ontvangt met Pasen een herinneringsmedaille.

Om de stichtingslegende van de parochie te gedenken gaat jaarlijks de Dertienmaal-bedevaart van en naar de kapel van O.L.V.-ten Steen (of St.- Maurus) in Grimde door op 16 januari. ’s Nachts vindt de zegening van de bedevaarders plaats in de kerk van de Goddelijke Zaligmaker. De volgende dag in normale omstandigheden viert Hakendover dan het feest van Hakendoverwijn. “Ook dit jaar zullen deze niet plaatsvinden onder de omstandigheden die we gewoon zijn”, aldus het processiecomité. “We hebben besloten om het gelegenheidscafé ‘Bij Simons’ niet te openen.”

Voor de editie 2022 gaat het comité helemaal terug naar de kern van het Dertienmaal: een bedevaart tussen de kerk van Hakendover en de kapel van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Steen in Grimde. Wil je de bedevaart helemaal uitwandelen, slechts enkele of gewoon één tour, je bent welkom.

Het processiecomité Hakendover werkt intussen al vele maanden- met de steun van de stad Tienen en erfgoedorganisaties- aan het aanvraagdossier om de Paardenprocessie te laten erkennen als Vlaams cultureel erfgoed. Ben je nieuwsgierig over de inhoud van het dossier? Wil je je input geven? Op zondag 16 januari organiseert het comité om 13 u. in de kerk een informatiesessie voor alle sympathisanten en geïnteresseerden. Aansluitend op de informatiesessie start om 14 u. het gezamenlijk vertrek van het “Dertienmaal”.

Lees verder onder de foto
dertienmaal groepsstart
Om 14 u. gezamenlijke start.

De kerk zal de komende dagen open zijn voor een persoonlijk gebed en vieringen. Op Vrijdag 14 januari van 9 tot 16. 30 u. voor een persoonlijk gebed, zaterdag is er om 18 u. een eucharistieviering, op zondag om 24 u. gebedsmoment ter ere van de Goddelijke Zaligmaker. Maandagochtend wordt om 10 u. een eucharistieviering gehouden voor de bedevaarders. De eucharistieviering van zaterdag 22 januari ter gelegenheid van Hakendoverwijn, wordt opgeluisterd opgeluisterd door de Koninklijke Fanfare Sint-Isidorus & het zangkoor Sint-Cecilia.

Deelnemers wordt gevraagd zich strikt aan de coronaregels te houden en een fluohesje te dragen voor de veiligheid. De wandelaars kunnen een extra hart onder de riem gebruiken. Daarom vraagt het processiecomité aan de bewoners langs de Dertienmaalroute om een kaars te branden voor hun woning.

Lees meer over