Nu de rock'n roll verdwenen is, kan suikerproductie starten, de fabriek toont hoe dat gaat tijdens opendeurdag

Tiense suiker

Nu de bezoekers van Suikerrock verdwenen zijn op het Bietenplein in de Tiense suikerfabriek wordt straks de productie van suiker volop op gang getrokken. Wie daar meer over wil weten kan er op zondag 17 september terecht want dan zet deTiense suikerfabriek de deuren open voor iedereen. Ze doen dat in het kader van De Dag van de Landbouw.

Binnen enkele weken worden er elke dag tienduizenden tonnen bieten omgezet tot suiker en hoe dat verloopt kan je zondag aan den lijve ondervinden tijdens de opendeurdag.

De rondleiding start op het Bietenplein, waar ook tractoren en landbouwmachines tentoongesteld zullen staan. Vervolgens wandelen de bezoekers door de fabriek. Informatieve panelen (in het Nederlands en het Frans) geven uitleg bij elke etappe.

Na de rondleiding kunnen de geïnteresseerden genieten van de eet- en drankstandjes. Voor de jongere bezoekers worden ook tal van activiteiten voorzien, zoals springkastelen of optredens van circusartiesten en straatmuzikanten.

“Bijzonder is dat er geen enkel aspect verloren gaat in dit proces: bietenpulp en staartjes worden omgezet tot veevoeder en biogas, terwijl de schuimaarde wordt gebruikt als kalkbemesting voor landbouwgrond. Bovendien wordt maar liefst 95% van het benodigde water voor het productieproces gewonnen uit de bieten zelf”, zegt directeur Jan Ingels.

Daarnaast investeert Tiense Suiker ook in de fabrieken om het proces nog duurzamer te maken.“We zijn trots op onze voortdurende inspanningen en innovaties, waaronder de nieuwe extractietoren, die naar schatting jaarlijks 5000 ton CO2-uitstoot zal verminderen.”

De suikerfabriek werkt ook nauw samen met landbouwers uit de regio. ”Zonder hen, is er geen bietencampagne mogelijk”, aldus Erwin Boonen, directeur Grondstoffen." De bietenvelden bevinden zich doorgaans binnen een straal van gemiddeld 50 km rondom de fabriek.” 

Geïnteresseerden kunnen er zondag terecht van 10 tot 16.15 uur. Door de vele trappen en de grote afstanden tussen de verschillende gebouwen, is de rondleiding jammer genoeg niet geschikt voor rolstoelpatiënten, kinderwagens en minder mobiele mensen. In de tent zal er wel de bezoekersfilm afgespeeld worden”, luidt het nog bij de organisatoren.

Meer informatie op www.tiensesuikerraffinaderij.com/dag-van-de-landbouw