Nieuwe manier van aanplanten helpt bomen te overleven

30 november 2022 | 14u28 | Gepost door rik.poulman@te…
Bomen planten

In het najaar ’22 en voorjaar ’23 vinden er op verschillende locaties aanplantingswerken plaats in opdracht van de stad Tienen en in samenwerking met IGO en Regionaal Landschap Zuid-Hageland. Om uitdroging te voorkomen, worden daarbij nieuwe technieken gebruikt.

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

“Met gebundelde aanplantingen zorgen wij voor een proper, kwaliteitsvol openbaar domein”, legt schepen van duurzaamheid Liesbeth Vanderloock uit. “Door de vergroening van het openbaar domein nemen we een voorbeeldfunctie in om de biodiversiteit te verhogen en het streekeigen groen te bevorderen. Zo plaatsen we waterzakken aan jonge bomen voor geleidelijke bewatering en houden we de bodem vochtig door hakselhout rond de bomen te leggen.” De technische dienst en de dienst openbare werken van de stad Tienen zullen samen met IGO en Regionaal Landschap Zuid Hageland (RLZH) nog verschillende aanplantingsprojecten uitvoeren.

Vanderloock: “De aanplantingen in de bermen van de Kumtichstraat, Paependaalstraat, Vossekotweg en de Oude Aarschotsebaan verhogen niet alleen de biodiversiteit en landschapsbeleving, maar pakken ook de water- en modderoverlast brongericht aan. De droogte van afgelopen zomer deed de beplanting aan De Kronkel in Vissenaken, de Veeweidestraat en het Breisemveld geen deugd. De haagplantjes en bomen die het niet haalden, gaan wij vervangen.”

Vandaag werd op de hoek van de Sint-Helenavest en de Invalsweg, naast AD Delhaize, een hoogstamboomgaardje aangelegd. De bomen krijgen een gietrand om in droge periodes vlot water te kunnen geven. De grasvlakte wordt tot een bloemenweide omgevormd. In de Zijpstraat werd vorig jaar al een deel bebost en komt er in 2023 nog meer dan een hectare bos bij. Tenslotte zullen er in en rond de stad 2 hectare zones met veldbloemen ingezaaid worden.

“Met deze aanplantingen is er rekening gehouden met het onderhoud”, zegt Tom Roovers, schepen van infrastructuur. “Door extensief beheer en het vermijden of verminderen van water- en modderoverlast, wordt het minder arbeidsintensief voor de eigen diensten en kunnen zij zich focussen op het groenonderhoud elders.” Naast deze aanplantingsprojecten werkt de stad ook aan een bomenkaart in samenwerking met Netwerk Milieu, de Klimaatalliantie en RLZH. Hiermee voeren ze onderzoek naar suggestielocaties om aanplantingen te doen. Als inwoner kan je ook zelf een suggestie voor boomlocaties doorsturen aan de dienst Omgeving via deze link: omgeving@tienen.be.

Lees meer over