Nieuwe geluidsschermen Oorbeek een maat voor niets?

Roland Dewolfs: "We waren blij en dankbaar dat de nieuwe schermen er kwamen. Helaas is het resultaat teleurstellend".

Inwoners van de Tiense deelgemeente zijn niet te spreken over de nieuwe geluidsschermen langs de E40. Volgens hen brengen ze weinig soelaas.

Roger Vanhulst, een van de betrokken inwoners van het dorp, stuurde hierover een mail naar burgemeester Katrien Partyka en schepen Liesbeth Vanderloock. Hierin liet hij weten dat hij bezoek kreeg van ingenieur Barbara Vanhooreweder AWV afdeling Geluid.

“Ze vroeg naar mijn mening omtrent de nieuwe geluidsschermen langs de snelweg”, aldus Vanhulst. “Hierop heb ik spijtig genoeg negatief moeten antwoorden.”

Roger Vanhulst, bijgetreden door Roland Dewolfs: “Meerdere inwoners zijn er bijna zeker van dat er weinig tot geen verbetering is, integendeel. Soms lijkt er nog meer lawaai te zijn. Onze visie zou wel kunnen kloppen met deze van de gemeente Bertem. VRT NWS bracht daar op 18 november nog verslag over uit en ook daar klonk het dat de nieuw aangebrachte geluidsschermen ook meer hinder met zich meebrachten.”

“Ik heb haar ook toegelicht dat wanneer je van Leuven naar Tienen rijdt, dat valt ter hoogte van Willebringen op dat de nieuwe geluidsmuur voor het lager gelegen dorp Oorbeek weinig lijkt te betekenen”, gaat Roger verder. “Is er misschien een reflectie van de TGV berm die langs Oorbeek in de hoogte gelegen is? Zuidenwinden zouden op die manier het rolgeluid tussen Hoksem en Oorbeek en ter hoogte van de nieuwe schermen het dorp inkomen en de overwegende westenwind hetzelfde doet met het nog oude gegroefde betonnen wegdek op de E40 omgeving Outgaarden richting Wallonië.”

Snelheid beperken

Er is natuurlijk een toename van het verkeer en dit bijna 24 uur op 24. Enkel rond 3 uur ’s nachts is het wat minder

“Mevr. Van Hooreweder maakte zelfs de opmerking ‘Hoe heeft men die autosnelweg ooit zo dicht en in de hoogte bij jullie dorp kunnen plaatsen’, zegt Roger. De meest nabije woning ligt op 50 m, binnen 100 m ligt de Hoksemstraat alsook de helft van de Sint-Jorisstraat en de dorpskern ligt binnen een straalt van 250 m.

Geluid is iets zeer moeilijk, maar erin leven eveneens, opperen die van Oorbeek. Misschien ligt een deelse oplossing in een maximum snelheid van 100 km bij de doortocht langs de deelgemeente? In het dorp wachten ze met spanning naar nieuwe meetresultaten en mogelijk nieuw overleg. Oorbeek was maanden geleden erg gelukkig en dankbaar met de beslissing dat de nieuwe schermen er kwamen. Het zou jammer zijn dat het beoogde effect niet wordt gehaald, want het kostenplaatje is zeker niet min.

Lees meer over