Nieuw reglement maakt opladen elektrische wagens aan eigen woning mogelijk

27 september 2022 | 14u12 | Gepost door rik.poulman@te…
Laadpaal

Tijdens de gemeenteraad van donderdag 29 september wordt een nieuw reglement besproken en vermoedelijk goedgekeurd om je elektrische wagen te kunnen opladen aan je eigen voordeur.

Steeds meer mensen kopen een elektrische auto. Het stadsbestuur kreeg regelmatig de vraag of het mogelijk is om die wagen op het openbaar domein, bijvoorbeeld een parkeerplek voor de deur, te parkeren en via een kabel uit het huis op te laden. Een nieuw reglement maakt dat binnenkort mogelijk.

“Met een nieuw reglement hopen we daarop een antwoord te kunnen bieden zodat Tienenaars die geen garage hebben, ook voortaan thuis kunnen laden”, legt schepen van ruimtelijke ordening Bram Delvaux uit.

Wie toelating krijgt om voor zijn deur zijn wagen op te laden, verwerft daarmee niet het alleenrecht op die parkeerplek. Het blijft een openbare parkeerplaats, licht de schepen toe. Die mag dus door iedereen op elk moment gebruikt worden. De toelating aan de eigenaar van de wagen creëert geen enkel recht om zich de parkeerplaats op het openbaar domein toe te eigenen. De kabel vanuit het huis naar de auto moet worden afgedekt met een kabelmat zodat de doorgang voor een kinderwagen of rolstoel over het voetpad op elk moment op een veilige manier verzekerd blijft.

Delvaux: “Er is aandacht voor erfgoed als men laadinfrastructuur op de gevel plaatst. De naleving van het reglement valt onder het gecoördineerd politiereglement. Gemeenschapswachten staan in voor de controle en kunnen in het uiterste geval een GAS-vaststelling opmaken.”

Het reglement zal in werking treden na goedkeuring in de gemeenteraad. De toepassing ervan wordt later geëvalueerd. De stadsdiensten werken in de komende periode een webformulier uit zodat de aanvraag voor het opladen van de eigen personenwagen op het openbaar domein op een eenvoudige manier kan verlopen. In tussentijd kunnen burgers met vragen terecht bij de dienst mobiliteit via mobiliteit@tienen.be.

“Als lokaal bestuur vinden we het belangrijk duurzame mobiliteit te faciliteren in Tienen. Met dit reglement worden de oplaadmogelijkheden voor elektrische auto’s uitgebreid. Uiteindelijk is het doel om voldoende publieke laadpalen te voorzien om aan de vraag te kunnen voldoen. Daarvoor worden nieuwe locaties gezocht”, voegt schepen van duurzaamheid en mobiliteit Liesbeth Vanderloock eraan toe.

Momenteel zijn er in Tienen zeventien publieke oplaadpalen voor elektrische voertuigen.

Lees meer over