Met gloednieuwe didactische keuken wil PISO nieuwe studierichtingen aanbieden

Piso keuken

Vandaag werd de nieuwe didactische keuken van het Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs in Tienen ingehuldigd. Ook de zaal kreeg een opfrisbeurt. “Het ligt in onze bedoeling het aanbod aan opleidingen in deze sector verder uit te bouwen”, zegt gedeputeerde voor onderwijs Gunther Coppens.

De renovatie van de didactische keuken staat al meer dan tien jaar op het verlanglijstje van de directie. Dat het allemaal wat langer duurde vooraleer het project werd gerealiseerd, ligt voor een belangrijk stuk aan de wens van de inrichtende macht om voor de leerlingen een werkplaats te creëren die helemaal in overeenstemming is met de technieken die in moderne restaurants worden gebruikt. Zo beantwoordt ze ook aan alle vereisten van het Federaal Voedselagentschap. Hygiëne staat er op de eerste plaats. Er is ook een samenwerking met Horeca Oost-Brabant.

Lees verder onder de foto
Coppens
Gedeputeerde Gunther Coppens: "Willen een dubbele finaliteit aanbieden".

Coppens herinnert eraan dat Tienen en de omliggende gemeenten een draaischijf zijn rond voeding, denk maar aan Tiense Suiker, Kim’s Chocolates en Brouwerij Hoegaarden, waarbij ook niet de lokale ambachtelijke brouwers en wijnproducenten mogen vergeten worden.

“Wij willen de opleidingen verder uitbouwen, zowel in het BSO als in het TSO, zodat elke leerling met interesse in Voeding en Horeca dit talent er verder kan ontwikkelen”, aldus Coppens. Meer concreet gaat het om opleidingen restaurant-keuken, grootkeuken en biotechnologische wetenschappen. De start van de 2de graad doorstroomfinaliteit is gepland voor het schooljaar ’23-’24.

Leerlingen die afstuderen in deze richtingen, vinden meestal gemakkelijk werk. Er is een grote vraag naar werknemers in deze sector. Op 5 maart is er van 13 tot 16 uur een infonamiddag in de school.

PISO_2

Lees meer over