Leerlingen Toverwijzer eindigen 2de in wedstrijd tegen pesten: "Tegenwoordig voetballen ze ook zonder ruzie te maken"

Foto: Toverwijzer

Leerlingen van de Toverwijzer in de Tiense wijk Grimde eindigden op de 2de plaats in een wedstrijd n.a.l.v. De Week Tegen Pesten die georganiseerd werd door de Boudewijnstichting, samen met Kies Kleur Tegen Pesten.Vrijdag 18 februari bouwden ze in de school dan ook en feestje. Aan het behalen van die 2de plaats hangt ook een geldprijs van 500 euro vast. “We gaan dat geld gebruiken om babbelboxen op te zetten in onze nieuwe school”, zegt directeur An Soontjes.

“Babbelboxen maken deel uit van ons positief schoolklimaat. In elke klas ,en ook op de speelplaats, hebben we al een apart plaatsje met bankjes en een kistje. De bedoeling is dat bij conflictsituaties de kinderen leren luisteren naar elkaar. Dan gaan ze aan zo’n babbelbox zitten en met de aangegeven tools, dat kan bijvoorbeeld een steen zijn, kunnen ze naar elkaar leren luisteren. De leerling die de steen heeft, is aan het woord, de anderen luisteren. Dergelijke methode werkt want dit jaar werd er voor het eerst voetbal gespeeld zonder ruzie. Andere jaren moesten we de klassen opsplitsen om te kunnen voetballen, dit jaar zijn ze er zelf uitgekomen. Deze zelfregulatie, het kijken naar het eigen gedrag, tot stand brengen, duurde best een aantal jaren maar het helpt want dit jaar spelen ze voor het eerst voetbal zonder ruzie te maken. Als er een conflict was, kwamen de kinderen naar ons toe en wilden ze het zelf oplossen. Dat we zo ver staan, is natuurlijk ook te danken aan de grote betrokkenheid van het leerkrachtenteam en de ouders”, gaat Soontjes verder.

Vrijdag 18 februari werd de 2de plaats gevierd op school. “We zongen samen het Toverlied van dit jaar en we focusten op onze pijlers, met name inzicht in het gedrag, communicatie/autoriteit, meditatie en verbinding.”

De kinderen waren alvast blij met hun prijs. “Toen De Week Tegen Pesten begonnen was, hebben we die op school omgedoopt tot De Week Voor Vriendschap want ergens voor zijn is toch positiever en makkelijker dan ergens tegen zijn.”