“Lantaarnpalen op toeristische toplocatie met duct tape aan mekaar geplakt”

8 maart 2023 | 19u59 | Gepost door rik.poulman@te…
Jos met lantaarnpaal

“We hebben een schitterende Grote Markt, maar wie zich vanaf daar naar het historische hart van Tienen begeeft, wandelt langs opgelapte en vuile straten.” Gemeenteraadslid Jos Mombaers (Tienen Vooruit!) is niet mals in zijn kritiek op het stadsbestuur over de openbare netheid in Tienen.

“Het verhaal over de staat van de Nieuwstraat, de Hennemarkt en de Veemarkt komt steeds terug”, aldus Mombaers. “Nieuwstraat en Hennemarkt werden aangelegd met mooie Chinese stenen waar al lang problemen mee zijn en waar wij al heel wat procedures voor achter de rug hebben. Telkens wanneer er beschadigingen bij komen, worden de stenen vervangen door een lappendeken in asfalt. Het straatmeubilair is oud, vuil en beschadigd. Een fietsenrek is helemaal verwrongen. Soms moet je van het voetpad afstappen om niet in duivendrek te belanden.”

Lees verder
losliggende stenen
Het wegdek van de Hennemarkt is een lappendeken van verzakkend asfalt en zwervende Chinese tegels

De situatie op de Veemarkt is volgens raadslid Mombaers zo mogelijk nog rampzaliger. Het glas in lantarenpalen is al jaren niet meer gekuist, ook niet meer geverfd en sommige staan er schots en scheef bij. Ze hangen met duct tape aan mekaar. “Een dat voor een plein dat een beschermd stadszicht is, een toeristische toplocatie. Mombaers: “Aan het begin van de legislatuur ging dit stadsbestuur van netheid een topprioriteit maken. Welnu, we moeten vaststellen dat de dienst Openbare Netheid pas operationeel is vanaf 1 april.”

Lees verder onder de foto
duct tape
Duct tape houdt verroeste onderdelen van lantaarnpalen samen.

In haar antwoord erkent burgemeester Partyka het verhaal met de losliggende Chinese stenen waarvan de onderlaag niet deugt. “Er gebeurt een soort permanent onderhoud. In de Nieuwstraat is dat achter de rug. Op de Hennemarkt en de O.L.V.-Broedersstraat worden losliggende stenen tijdelijk vervangen door asfalt. Wij zoeken naar een geschikte periode om ook daar de stenen te fixeren, maar daarvoor moet de straat enkele weken worden afgesloten, wat niet evident is.”

Partyka: “Ook het verhaal met de overlast van duiven en andere dieren is bekend. Mensen moeten stoppen met het voederen van dieren, maar sommigen zijn hardleers, niettegenstaande de gasboetes die worden uitgedeeld. We overwegen om andere manieren te zoeken om de overlast te verminderen.”

Wat de Veemarkt betreft wil de stad een begin maken van een herwaardering van het plein. Burgemeester Partyka wil dit zo snel mogelijk, maar wijst erop dat ook aan de deelgemeenten moet worden gedacht. Vandaar dat een herinrichting pas mogelijk zal zijn na de verkiezingen van ’24, hoewel een aanzet kan gegeven worden aan het dossier. De huidige lantaarnpalen herstellen is zo goed als onmogelijk omdat wisselstukken niet meer voorhanden zijn.

aanleg nieuwstraat
Een beeld uit 2004 bij de aanleg van de straten. Het stond toen al in de sterren geschreven dat dit wegdek niet bestand zou zijn tegen zwaar verkeer dat er over moest.

Lees meer over