Landbouwers in Getestreek kweken voortaan ... hennep, de moederplant voor cannabis

hennep

Het klinkt misschien wat vreemd maar zeven landbouwers uit  Geetbets, Linter, Tienen, Hoegaarden en Landen gaan hennep kweken en zaaiden 15 hectare landbouwgrond in met gecertifieerde zaden. Niet dat ze nu meteen een handel in cannabis willen opzetten want ze hebben er andere plannen mee.

“De hennepplant kwam van oudsher voor in onze streken, maar verdween uit het landschap. We zijn blij dat deze teelt terug een plaats krijgt in Vlaams-Brabant. Binnenkort zullen de typische waaierblaadjes te zien zijn op een aantal velden”, zegt Ann Schevenels (Open Vld), gedeputeerde voor Ruimtelijke Planning en Economie.

De plant is vooral gekend als moederplant van cannabis maar bestaat ook in andere varianten die voor vele  zaken gebruikt kunnen worden, zoals grondstof in de bouw- en textielindustrie, of superfood. 
 

De hennepzaden die gebruikt worden in de Getestreek zijn een legale variant, gecertifieerd door het Departement Landbouw en Visserij.

​“Dit project zorgt voor een teeltdiversificatie binnen de landbouw. Wij zijn dan ook blij om de landbouwers, die met hennep aan de slag gaan, te ondersteunen,” zegt Marc Wijnants (cd&v), burgemeester van Linter.

​De nieuwe teelt zal gebruikt worden voor de creatie van duurzame isolatie- en bouwmaterialen. Hiervoor wordt een samenwerking met het bedrijf Exie uit Herzele opgestart.

Mogelijkheden voor klimaatadaptie onderzoeken 

Met de experimentele teelt van hennep worden de mogelijkheden van hennepteelt voor de klimaatadaptie in de landbouw onderzocht. Het is namelijk een gewas dat een positieve invloed heeft op de bodemkwaliteit, droogtebestendig is, zorgt voor COopslag en ook geen nood heeft aan gewasbeschermingsmiddelen.

“We kijken zeer geïnteresseerd naar de groei van de plant en de mogelijkheden die dit kan bieden voor de streek. Hier is droogte een reëel probleem en het is belangrijk om landbouwers te helpen in hun zoektocht naar droogteresistente gewassen”, aldus burgemeester van Hoegaarden Jean-Pierre Taverniers (cd&v).

Het project “Hennep in de Getestreek” kadert binnen Water+Land+Schap en kwam tot stand in het kader van het strategisch project OnverGETElijk!, een samenwerking tussen Regionaal Landschap Zuid-Hageland, provincie Vlaams-Brabant en de gemeenten Landen, Tienen, Zoutleeuw, Linter, Geetbets en Hoegaarden. ​