KSA-ers Tienen vieren hun negentigjarig bestaan

24 september 2022 | 12u53 | Gepost door rik.poulman@te…
KSA

KSA Tienen blaast dit jaar 90 kaarsjes uit. Alle sympathisanten zijn vandaag welkom in hun lokalen aan de Waaiberg om dat te vieren.

“De Tiense afdeling van KSA is vandaag een bloeiende jeugdbeweging die heel wat jongeren elk weekend en elke schoolvakantie de nodige ontspanning bezorgt”, vertelt Tom Roovers, volwassen leiding KSA Tienen. “In 90 jaar tijd heeft deze vereniging een grote evolutie ondergaan.”

Het begon allemaal in 1932, in het Onze-Lieve-Vrouwecollege, met de oprichting van de katholieke actie (KA), een elitaire studiekring met sterk katholieke waarden. “Heel wat maatschappelijke factoren hebben de KA sterk getekend en gekneed tot wat KSA vandaag is”, zegt Roovers. De proosten verdwenen uit beeld, jongeren kregen steeds meer inspraak, de klemtoon verschoof van intellectuele vorming naar ontspanning en sportief plezier. Na de samenvloeiing van de Katholieke Studenten Actie (KSA) en de Vrouwelijke Katholieke Studerende Jeugd (VKSJ) in 1978 werden zowel jongens als meisjes toegelaten tot de KSJ (Katholieke Studerende Jeugd). Na de eenmaking van de Tiense katholieke scholen verhuisde KSA Tienen in 1995 naar de Waaiberg. In 2015 veranderde de naam opnieuw in KSA. Ook dit werkjaar smijten 20 jonge leiders al hun enthousiasme en creativiteit in de groep om de kinderen een superfijne tijd te bezorgen.

Lees verder onder de foto
KSA_2

Om het 90-jarig bestaan van de jeugdbeweging te vieren, wordt er vandaag een groots feest georganiseerd. Aan de lokalen op de Waaiberg staan er heel wat activiteiten op het programma. Optredens, een zangstonde, kinderanimatie, een foto-overzicht, een tijdslijn, KSA-snacks, een photobooth,… 24 september belooft voor jong en oud een onvergetelijke dag te worden.   

Bezoekers kunnen de geschiedenis van de jeugdbeweging herbeleven door middel van een fotovoorstelling en een tijdslijn: een nostalgische trip doorheen 90 jaar vol rondes, kampen, lief en leed. Er staat heel wat animatie op het programma, waaronder springkastelen en volksspelen, discobar en een optreden van oud-leider Mats. Om 19 uur is er een zangstonde XL, waarbij generaties KSA-ers/KSJ-ers kampvuurmomenten kunnen herbeleven.

Lees meer over