Koppel moet persoon met verstandelijke beperking bijna 1,5 miljoen terugbetalen

3 november 2022 | 20u23 | Gepost door rik.poulman@te…
Rechtbank

Een man en zijn moeder, beiden uit Tienen, moeten bijna anderhalf miljoen terugbetalen aan persoon met een verstandelijke beperking wiens bankrekening zij jaren geleden plunderden.

Het slachtoffer woonde in bij zijn ouders tot aan hun dood. Omdat hij zich door zijn verstandelijke beperking alleen niet kon behelpen, namen zijn belagers, moeder en zoon “bereid” de gehandicapte persoon in hun gezin op te nemen. Kennelijk waren zij op de hoogte over zijn financiële toestand en slaagden zij erin hem een miljoen euro te ontfutselen. Het geld werd geïnvesteerd in een appartement aan de kust, effecten en de afbetaling van leningen. Volgens de openbare aanklager gaat het om schaamteloos misbruik maken van een minderbegaafde man. Blijkbaar kwam er van beloofde hulp weinig in huis, wel integendeel. Zo moest hij dikwijls op de grond slapen, kreeg hij onvoldoende eten en werd hij ook fysiek en verbaal mishandeld. De sociale dienst van de werkplaats waar hij aan de slag was, merkten op dat hij er slecht aan toe was, waarna de zaak aan het rollen ging.

Sommige feiten dateren al van in 2007 waardoor sommige verjaard zijn. De rechter oordeelde evenwel dat de daders nog steeds genoten van de opbrengt van het geld dat ze zich hadden toegeëigend. Dat moeten zij volledig teruggeven aan het slachtoffer, verhoogd met de opbrengsten. Voor beide samen komt dat neer op bijna anderhalf miljoen. Daarnaast moeten ze ook de gerechtskosten betalen.

Lees meer over