Kliniek toont hoe prostaatkanker ontstaat en hoe hij behandeld wordt

Operatierobot Berckers

Veel ouder wordende mannen worden er niet graag mee geconfronteerd, maar prostaatkanker is nu eenmaal een ziekte die bij vijftigplussers wel eens om het hoekje komt loeren. Uroloog Joost Berkers, verbonden aan het RZ Tienen, legde zaterdagnamiddag op een voor iedereen begrijpbare manier uit hoe de ziekte ontstaat en toonde achteraf hoe de kwaal operatief wordt verwijderd met een robot.

“Zoals dat bij veel kankers het geval is zijn er meerdere redenen waarom prostaatkanker zich ontwikkelt bij een deel van de mannelijke bevolking”, aldus Dr. Berkers. In een vroeg stadium kan de zieke plek of de hele prostaat worden weggenomen en is er een grote kans op genezing. Dat wordt al veel moeilijker wanneer kwaadaardige cellen zich via de bloedbaan hebben verspreid en zich hebben genesteld in andere organen. Het is dus erg belangrijk om de ziekte zo vroeg mogelijk te ontdekken. “Ik wou het taboe rond prostaatkanker doorbreken en met aanwezigen in gewone mensentaal over prostaatkanker spreken.”

Berkers hield zijn lezing naar aanleiding van de voorstelling van een nieuwe operatierobot die deze zomer in het RZ Tienen werd geïnstalleerd. “De nieuwe robot zal een positieve impact hebben op de zorg in regio Tienen en daarom wilden we onze nieuwe hightech operatierobot graag voorstellen aan het grote publiek tijdens een speciaal infomoment”, aldus dr. Berkers. Na de lezing kregen deelnemers de kans om de operatierobot van dichtbij te bekijken en zelf te bedienen via de chirurgie-console.

Lees verder onder de foto
robotfoto

De nieuwe robot heeft voor patiënten een aanzienlijk voordeel. “Omdat we met de robot nog preciezer kunnen werken dan manueel, zullen patiënten na de operatie minder last hebben van pijn, minder kans hebben op bloedverlies en ontstekingen én kleinere littekens aan de ingreep overhouden. Bovendien kunnen we tijdens een kijkoperatie moeilijk bereikbare gebieden in beeld brengen met minimale schade aan de omliggende weefsels”, aldus dr. Berkers. “Wij zijn dus trots dat we deze operatierobot in ons ziekenhuis hebben en dat we hem vandaag konden voorstellen aan het grote publiek.”

Lees meer over