Jongeren wiens fietsverlichting niet in orde is riskeren pv en verkeersvormingslessen

politie

De politiezone Getevallei sensibiliseert jongeren om ervoor te zorgen dat hun fietsverlichting goed werkt. Ze doen dat met verschillende acties en verkeersvormingsklassen. “Zien en vooral gezien worden in het verkeer is van levensbelang voor jonge fietsers. We vinden het daarom cruciaal om jongeren hierop aan te spreken en hen bewust te maken van hun verantwoordelijkheid”, zegt woordvoerder van de politiezone Julie Huyghebaert. Ook in de politiezone BRT controleren agenten of de fietsverlichting van jongeren in orde is. 

Sinds november vorig jaar organiseert de politiezone acties om jongeren aan te sporen om hun fietsverlichting in regel te stellen. “Daarnaast werden ook alle middelbare scholen in kennis gesteld van de acties inzake fietsverlichting en werd er ook aan de scholen gevraagd om een brief te verspreiden naar de leerlingen en ouders toe om het belang hiervan te benadrukken. Als je weet dat 13 en 14- jarige fietsers het meest betrokken zijn bij ongelukken besef je de noodzaak aan sensibilisering bij deze leeftijdsgroep. Tijdens controles waren op twee maanden tijd achttien jongeren niet in orde met de fietsverlichting, dat zijn er best veel",

Wanneer jongeren tijdens de preventieve periode betrapt worden op een overtreding krijgen de ouders een brief van de politie maar het parket van Leuven werkte ook samen met de politiezone Getevallei aan een aangepaste afhandeling van verkeersovertredingen inzake fietsverlichting bij jongeren tussen 12 en 16 jaar. “Jongeren die betrapt worden, krijgen een jongeren-pv en worden uitgenodigd om deel te nemen aan een verkeersvormingsklas. Als zij deze succesvol afronden, krijgen ze geen geldboete. Hiermee leggen we de verantwoordelijkheid bij de jonge overtreders zelf. Vanaf 16 jaar krijgen ze een pv en een boete.”

Vanaf begin januari worden er repressieve controles uitgevoerd op schoolroutes en in schoolomgevingen. "Bij overtredingen krijgen minderjarige jongeren werkende fietsverlichting, zodat zij hun weg veilig kunnen vervolgen en van maart tot mei worden er dan de verkeersklassen georganiseerd in de politiezone, telkens op een woensdagnamiddag. Na afloop van deze klassen maakt de politiezone alle jongeren-pv’s over aan het parket, met vermelding of de jongere de verkeersklas succesvol heeft afgerond. Als een jongere de verkeersklas niet heeft gevolgd kan het parket beslissen om het dossier voor de jeugdrechtbank te brengen, waar de jeugdrechter alsnog een verkeersvormingsklas kan opleggen als alternatieve maatregel.”

Ook in de politiezone BRT (Begijnendijk, Rotselaar en Tremelo) controleert de politie aan de scholen om te kijken of de fietsverlichting van de jongeren in orde is. Ook hier moeten  overtreders jonger dan 16 jaar een verkeersles volgen en zij die ouder zijn dan 16 krijgen, net als in de politiezone Getevallei, een proces-verbaal en moeten een boete betalen. 

 

Lees meer over