Heisa over verkoop buurtpark Kumtich

buurtpark

Het rommelt in Kumtich, een deelgemeente van Tienen. De partij Durf vindt het onder andere niet verantwoord dat het buurtpark in Kumtich zou worden verkocht. “Een complete schande voor een gemeente met bijna 3.000 inwoners", klinkt het. 

Ben Pirongs is inwoner van Kumtich en coördinator bij Durf. Hij is niet tevreden met de gang van zaken. “Het voormalig voetbalterrein in Kumtich is sinds 2021 in gebruik als buurtpark en werd een onmisbaar stuk groen voor heel wat bewoners. Zo wordt het intensief gebruikt door de kinderen van dorpsschool Vrije Basisschool Vroenhof en dankzij initiatieven van lokale verenigen vinden alle kinderen van het dorp hun weg er naar toe, evenals tieners, adolescenten en senioren. In tijden waarin ontharding, wateropvang en groene zones essentieel zijn, is de verkoop aan privé-bouwpromotoren onbegrijpelijk", vindt hij.

"Het gaat hier niet enkel om het sociale aspect maar ook zeer om het landelijke karakter te bewaren. In de begroting van 2025 staat ook effectief dat het voetbalterrein zou worden verkocht voor 1,5 miljoen euro. Ofwel wordt het verkocht, ofwel is er een extra put van 1,5 miljoen. Tienen torst met een torenhoge schuldenlast van 65 miljoen. In het beleidsplan staat volgens de burgemeester dan 1,5 miljoen foutief begroot. Dat doet natuurlijk onze wenkbrauwen fronsen en de budgettering in vraag stellen."

Duur masterplan tegenover een buurtpark? 

"Wie zijn gezond verstand gebruikt, weet dat het buurtpark verkopen een slecht idee is. De enige reden is de inkomsten die de stad zal krijgen. Natuurlijk wil ook Durf dat het stadsbestuur oplossingen bedenkt voor de torenhoge stadsschuld die Tienen opbouwde. Maar moet dat ten koste van de huidige én toekomstige inwoners van Kumtich, die nood hebben aan ontmoetingsplaatsen en publieke ruimte? Waarom zou Kumtich zijn buurtpark moeten opofferen, terwijl de stad geld steekt in een buitensporig duur masterplan voor het stadshart? Het Buurtpark moet niet alleen blijven, het moet ook uitgebouwd worden tot een levendig recreatiegebied dat ons dorp er weer bovenop helpt.”

"Het kwam als een verrassing voor heel wat inwoners van Kumtich toen uit een herzien beleidsplan bekend raakte dat de verkoop van de buurtparking gepland staat in 2025. In juni beloofde de burgemeester nog dat zij samen met de Kumtichenaren wilde beslissen over de plannen van het dorp, maar de beslissing over het park is blijkbaar al genomen. Het zou de stad enorm sieren om terug te komen op die beslissing. De gemeente Lubbeek zwichtte onlangs trouwens voor gedragen buurtprotest en zag af van de verkoop van een voetbalveld ter waarde van 1,8 miljoen euro. We hopen dat het gezond verstand hier ook kan zegevieren", meent Pirongs.

Burgemeester Katrien Partyka (Team Tienen) reageert: "De laatste tijd worden er geruchten verspreid dat het Buurtpark zou verkocht worden, of dat er sociale woningen zouden komen. Ik ben heel formeel: dit is klinkklare onzin. De waarheid is dat het schepencollege besliste dat het voormalig voetbalterrein van Sparta Kumtich zou ingericht worden als park", stelt zij.

"Ontmoetingsruimte en groen zijn prioriteit voor onze grootste deelgemeente. De stad investeerde dan ook in de inrichting van het park in samenspraak met de bewoners. Zo werd er geïnvesteerd in de afbraak van de kleedkamers en legde men een petanqueterrein aan, een mooie omheining, picknicktafels, schommels, fitness toestellen en de aanplant van mooie bomen. De voormalige aparte gemeente Kumtich kocht de landbouwgrond in de jaren ’70 aan en verkavelde die voor woningen, tot woede van de toenmalige boeren in het dorp. Op die manier kwamen bij de fusie van Kumtich en Tienen de gronden in handen van de Stad Tienen, die toelating gaf aan de voetbal om het terrein te gebruiken en na het vertrek van de voetbal besliste om er een park van te maken", weet Partyka.

"De stad maakt werk van een deftig plan voor Kumtich, zodat het terug groener en landelijker wordt. In maart starten we daarmee, samen met alle inwoners van Kumtich De inrichting van een buurtpark is daarbij prioriteit. Ik heb geen glazen bol over de begroting. Dat is een schatting, geen exacte wetenschap. Maar ik kan duidelijk zeggen dat het park niet wordt verkocht", besluit Partyka.

Lees meer over