Ere pastoor-deken Joris Hardiquest overleden

4 April 2022 | 16u21 | Gepost door rik.poulman@te…
Joris hardiquest

Ere pastoor-deken Joris Hardiques is na een slepende ziekte op 73 jarige leeftijd overleden.

Joris Hardiquest is afkomstig uit Hoegaarden waar hij in 1976 door kardinaal Suenens priester is gewijd. Hij deed er zijn eerste mis in de Sint-Gorgoniuskerk. In 1989 volgde hij Leopold Oberge op als deken in de Sint-Germanuskerk van Tienen.

“Joris was een joviaal man”, vertelt Gilbert Declercq, gewezen voorzitter van de kerkfabriek Sint-Germanus. “Hij was iemand die de mensen bijeen wist te brengen en hen konden verbinden. Bij hem was een kerkbezoek altijd een beetje thuiskomen. In een tijd dat de meeste kerken toch leeglopen, was dat bij Hardiquest veel minder het geval. Het aantal mensen dat zijn zondagsdiensten bijwoonde, behoorde tot de hoogste aantallen van de hele provincie. Hij hield van een vriendelijke kerk en zijn preken eindigden vaak met een grapje.”

Lees verder onder de foto
De instandhouding van een patrimonium van zijn kerk hield hem bezig. Hier kijkt hij toe op de restauratie van het Christusbeeld.
Het patrimonium van zijn kerk hield hem bezig. Hier kijkt hij toe op de restauratie van het Christusbeeld.

Joris Hardiquest  was zeer bekommerd voor de mensen van Tienen. Mensen die het niet breed hadden, klopten nooit tevergeefs bij hem aan. Ontelbare keren heeft hij hen geld toegestopt om de maand rond te komen. Maar ook het patrimonium van zijn kerk hield hem bezig. Zo lag hij mee aan de basis van de restauratie van het hoogaltaar en een aantal schilderijen in de kerk. En hij was ook de man die de processie met de palmezel opnieuw invoerde in Tienen.

Enkele jaren geleden trof een slepende ziekte hem, waarvan hij genas maar waarna hij ook twee keer is hervallen. Zijn ziekte met daar bovenop een aantasting van het coronavirus is hem uiteindelijk fataal geworden.

Lees meer over