Eindelijk kan je openbaar toilet gebruiken op Grote Markt

openbaar toilet

Eindelijk is het in Tienen gelukt, het openbaar toilet van 100.000 euro is in dienst genomen. Eerder, vijf maanden na de inhuldiging van de vernieuwde Grote Markt, werkte het nog altijd niet, nu is er dus een oplossing.

Het toilet moest het neusje van de zalm worden: zelfreinigend, vandalismebestendig, veilig en toegankelijk voor mindervaliden, alleen duurde het heel lang vooraleer het in werking kon treden. Begin mei, zo’n vijf maanden na de inhuldiging van de vernieuwde Grote Markt waar het toilet deel van uitmaakte, kon het nog altijd niet gebruikt worden.

Er was onder andere een probleem met de aflopen maar intussen zijn dus alle problemen opgelost en kan het toilet in dienst worden genomen. “De wasbak, toiletpot en toegangsdeuren werden in roestvrij staal vervaardigd. De onderdelen werden blind gemonteerd. Dat maakt het toilet bestendig tegen vandalisme. Een vernuftig systeem met vloer-, toilet- en wastafelreiniging zorgt ervoor dat de ruimte proper blijft. Bij het betreden van het toilet, wordt de toiletpot gespoeld, waardoor materiaal minder aan de toiletpot hecht. Bij blokkade of verstopping geeft een sensor onmiddellijk melding, zodat meteen de nodige maatregelen getroffen kunnen worden”, luidt het bij de verantwoordelijken.

Na 15 minuten gaan de deuren open 

Wie er zijn behoefte gaat doen, moet ook weten dat de deuren na 15 minuten automatisch openen, het kan u een ongewenste blik van voorbijgangers opleveren maar de maatregel kwam er om mensen te detecteren die onwel worden tijdens hun bezoek. “Gewichtssensoren voorkomen ook dat kleine kinderen zich opsluiten. Met de automatische toiletpapierdispenser is er geen verspilling en ook het stroom- en waterverbruik is energiezuinig. Belangrijk is ook dat het toilet toegankelijk is voor mindervalide personen, iets waar Toegankelijk Tienen erg blij mee is."

Het toilet gebruiken kost je 50 cent en dat bedrag kan je betalen met je bankkaart. “Je kan ook gebruikmaken van een eurosleutel. Een eurosleutel kan aangekocht worden door 70-plussers en personen met een fysieke beperking (denk hierbij bv. aan stomapatiënten, rolstoel- of scootmobielgebruikers en personen met een visuele beperking) en geeft toegang tot openbare toiletten die hiervoor uitgerust zijn in heel Europa.” De eurosleutel kost 27,50 euro en kan besteld worden via www.eurosleutel.nl.

 

Lees meer over