Een warme plek voor elke Tienenaar

warme plek

De winter nadert nu met rasse schreden. Samen met enkele sociale partners biedt de stad een aantal “warme plekken”, aan waar inwoners terecht kunnen om zich te verwarmen. Meestal is er daarbij ook nood aan menselijke warmte.

De bibliotheek en de tribune van het zwembad zijn zo twee van die plekken, maar daarnaast verlenen een aantal partners ook hun medewerking. Dat is onder meer het geval bij het Inloophuis aan de O.L.V.-Broedersstraat, de Stek aan de Grote Bergstraat, Buurtkracht Tienen (Pand 10) in het station en de lokale dienstencentra Sint-Alexius, Huize Nazareth en Passionisten. “Zo hoeven mensen in energiearmoede niet thuis in de kou blijven zitten”, klinkt het bij de stad.

Vandaag opende het praatcafé van vzw Erm ’n Erm zijn deuren. De vzw bestaat al wel enkele jaren, maar ze wil haar activiteiten verder uitbreiden. Dit is een vzw waar armen hem woord nemen. Een drietal onder hen zit mee in de raad van bestuur. Zij zijn ervaringsdeskundige en weten hoe het is om in armoede te leven. Er is een omkadering van professionele personen en veel vrijwilligers steken een handje toe.

Lees verder onder de foto
vrijwilligers
Een groep enthousiaste vrijwilligers steekt graag de handen uit de mouwen om elke bezoeker een aangename namiddag te bezorgen.

“Het praatcafé is hier voortaan iedere vrijdag open van 13 tot 17 uur”, vertelt opbouwwerker Simon Roovers. “Wij bereiken hier al een vrij grote groep Tienenaars die het moeilijk hebben, maar het is de bedoeling om nog meer stadsgenoten te bereiken die tot nu toe de weg naar hier nog niet hebben gevonden. Vandaar dat wij ook nauw samenwerken met een heel netwerk, zoals Bezorgd om Mensen.”

Iedereen kan hier vrij in en uit wandelen. Er is een activiteitenruimte waar de mensen die hier over de vloer komen gratis een kop koffie of soep wordt aangeboden. Je kan er de krant lezen of deelnemen aan een aantal activiteiten. Maar er is ook een kleine lounge waar je tot rust kan komen.

Simon Roovers: “Heel wat, vaak oudere mensen, zijn niet mee met digitalisering en die willen wij zeker helpen. Wij hebben hier een computer ter beschikking om hen mee wegwijs te maken.”

Armoede blijft in Tienen een groot probleem. Tot voor een paar jaren bleef die vooral verdoken, maar tijdens de coronaperiode zijn er heel wat initiatieven ontstaan die laagdrempelig werken. “We hebben al een hele weg afgelegd, maar we staan nog niet helemaal waar we willen staan”, aldus Simon. “Het is nodig dat onze initiatieven bij zo veel mogelijk mensen bekend worden gemaakt.”

Lees meer over