Boeken kan je voortaan 24/24 uur inleveren in bib van Tienen

inleverbox

Om het haar lezers gemakkelijker te maken boeken in te leveren, heeft de openbare bibliotheek van de stad een digitale inleverbox geïnstalleerd.

“Gaandeweg maken wij ons klaar voor de toekomst”, zegt schepen voor Vrije Tijd Wim Bergé. “Na verschillende aanpassingen in de bib kan elke gebruiker vanaf nu via de digitale inleverbox zowel tijdens als na de openingsuren boeken binnenbrengen die onmiddellijk van de bib-kaart gaan. Dit najaar gaan ook de renovatiewerken aan de verdiepingen van start.”

Na de aanpassing van de inkomzone met integratie van een scansysteem, dat ontleners toelaat zelf hun boeken in te leveren en te ontlenen, heeft de bibliotheek nu een nieuwe digitale inleverbox geplaatst. “Deze slimme box herkent de boeken onmiddellijk en haalt ze meteen van de bib-kaart van de ontlener”, verduidelijkt de schepen.

Bijkomend worden een aantal belangrijke voorbereidingen getroffen om te evolueren naar een intelligent ‘open+’- systeem. Met ‘open+’ zijn er naast de bemande openingsuren extra openingsuren zonder personeel.

Schepen Bergé: “Eerder schakelden wij al over naar het systeem dat Wise heet. Met de nieuwe online dienstverlening ‘Mijn Bibliotheek’ kan men bib-zaken zoals verlengen en reserveren eenvoudig en snel beheren, betalingen online regelen en favoriete titels of te lezen boeken bijhouden in leeslijsten. Bovendien krijg je ook toegang tot de digitale collecties van de bib, zoals de kranten- en tijdschriftartikels van Gopress.”

In 2018 werd het gelijkvloers van de stadsbibliotheek in een nieuw kleedje gestoken. Vanaf eind dit jaar komen de verdiepingen aan de beurt. De trappenhal krijgt een aantal leuke doorzichten en elk niveau wordt één open ruimte. Naast ruimte voor de collectie, is er ook aandacht voor flexibel afscheidbare plekjes, ruimte om (samen) te werken en leuke zit-, speel- en voorleeshoekjes. Zo wordt de bib niet enkel een plek om boeken te ontlenen, maar ook een ontspannings- en ontmoetingsruimte. De start van deze renovatiewerken wordt nog dit jaar gepland.

Lees meer over