Blauw-Wit Tienen misnoegd over schisma binnen partij: "Stemming had zo nooit mogen gebeuren"

Illustratiebeeld: Blauw-Wit Tienen in een vorige samenstelling.

Toen een paar weken geleden vermeld werd dat een deel van Blauw-Wit Tienen samen ging met N-VA-Plus, ontplofte er een spreekwoordelijke bom.

“Eigenlijk is er een grove fout gemaakt bij de stemming. Tijdens de bestuursvergadering werden de leden voor een voldongen feit gesteld: of het is A, samengaan met N-VA, of het was B, samen gaan met Vooruit Tienen en Wim Bergé. Maar er was geen C-optie: volledig voor Blauw-Wit gaan. Hierdoor werd het heel moeilijk voor sommige leden en kozen ze, achteraf gezien, verkeerd", stelt Wendy Vanleeuw, communicatieverantwoordelijke van Blauw-Wit.

Gesprekken in de zomer

"We weten wel dat er inderdaad gesprekken plaatsvonden in de zomer, met alle partijen. Maar het verbaasde ons dat er een aantal van onze leden wilden overstappen naar de N-VA. We hebben daar natuurlijk respect voor, maar we vragen ons af of dit een liberale keuze was", zegt Vanleeuw.

Blauw-Wit blijft bestaan in Tienen

"We blijven natuurlijk als Blauw-Wit bestaan, ondertussen hebben zeker vijf personen getekend, twaalf anderen blijven leden. Maar ze hadden ons nooit voor deze keuze mogen zetten zonder een optie toe te voegen of de juiste partijregels toe te passen", meent Vanleeuw. De partij is naar eigen zeggen nog niet bezig met te bepalen wie op de lijst staat voor de volgende verkiezingen.

Lees meer over