Bewoners sociaal appartementsblok krijgen dan toch sociaal tarief voor hun gasfactuur

Nele Daemen en Bart Thomas zijn blij dat de zaak opgelost lijkt te geraken.

Er is een oplossing in de maak voor de toepassing van het sociaal tarief voor de gasfactuur in de sociale appartementsblok in de Driemolenstraat. Dat zegt de Vooruit fractie in Tienen die eerder al het probleem aankaartte van de, naar eigen zeggen, extreem hoge afrekeningen van gasverbruik voor de bewoners van het blok. Eerder kregen bewoners te horen dat ze geen recht hadden op dat sociaal tarief maar dat blijkt nu toch niet te kloppen. “Een financieel drama en slapeloze nachten voor velen. Afbetalingsplannen die werden opgemaakt op basis van verkeerde afrekeningen”, luidt het. 

De partij toont zich blij nu het dossier in een stroomversnelling kwam. “Zo liet de sociale huisvestingsmaatschappij Cnuz enkele dagen geleden aan de bewoners weten dat de huurders inderdaad recht hebben op het sociaal tarief en dat ze een herberekening, met 2 jaar terugwerkende kracht, krijgen, alsook dat men de lopende afbetalingsplannen voor de hoge afrekeningen mag stoppen”, zegt gemeenteraadslid Bart Thomas.

Vooruit stelde eerder al dat de bewoners geen sociaal tarief kregen voor hun gas terwijl ze daar wel recht op hadden. ”Als beheerder moest Cnuz dit sociaal tarief aanvragen voor haar bewoners, maar dat gebeurde niet. Een ernstige fout met zeer grote gevolgen. Het feit dat het in deze appartementsblok een verwarming via gemeenschappelijk installatie betrof, is net een belangrijke voorwaarde om te kunnen genieten van het verlaagde sociale tarief.”

Dossier op de voet opvolgen 

Ook fractieleidster Nele Daenen is blij dat er nu schot in de zaak komt. “Het enige wat belangrijk is, is dat de mensen gehoord en geholpen worden en dat ze begeleid worden in waar ze recht op hebben. Maar zeker ook dat men transparant en correct communiceert en doet wat men moet doen. De bewoners begrijpen nog steeds niet dat men de ene dag een zware eindafrekening krijgt en kort daarop te horen krijgt dat ze het gaan rechtzetten, anderzijds beweert men al maanden bezig te zijn met dit dossier.”

Vooruit belooft alvast het dossier op de voet te zullen volgen. “Op heel korte termijn hebben we een overleg met de vertegenwoordigers van Cnuz om het verdere verloop en timing van de oplossing op te volgen. Maar ook om te kijken wat er misgelopen is en wat er beter kan in de toekomst.”

Lees meer over