Badhuis Gallo-Romeinse voorouders herleeft in Kumtich

29 november 2022 | 20u09 | Gepost door rik.poulman@te…
Hypocaustrum

Archeologen vonden in Kumtich al in 1981 resten van een Romeins badhuis. Op de plaats waar het zich bevond, wordt op 8 december een land art onthuld die op een kunstzinnige manier verwijst naar deze plaats.

Dankzij een samenwerkingsverband tussen de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en de Intergemeentelijke Onroerend erfgoeddienst Portiva werd het mogelijk om bijkomend archeologisch onderzoek uit te voeren. Het onderzoek toonde aan dat er nog heel wat sporen van het Romeins villa-domein, waartoe het badhuis behoorde, in de bodem bewaard bleven. Om de site en de sporen te beschermen, legden beide diensten de kern van de site onder permanent grasveld. Een land art verwijst nu op kunstzinnige manier naar het hypocaustum, het typische vloer- en muurverwarmingssysteem van de Romeinen. Personeel van beide diensten legt momenteel de laatste hand aan de afwerking van het kunstwerk.

Op donderdag 8 december om 17 uur stellen de Vlaamse Landmaatschappij, IOED Portiva en de stad Tienen het nieuwe kunstwerk en de site voor. Deze site ligt in het landbouwgebied langs de Mettenweg ter hoogte van de westelijke ring en is te voet en met de fiets bereikbaar. Ter gelegenheid van het event krijgt de site een warme en sfeervolle inrichting.

Eens te meer gaf de bodem in deze omgeving zijn rijk Romeins verleden prijs. Bij de inrichting van de industriezone Grijpen, op een flinke boogscheut verwijderd van deze locatie, werden tal van bodemschatten ontdekt, waarvan een groot deel in het stedelijk museum Het Toreke in Tienen wordt bewaard.

Lees meer over